Header Ads

«Οθέλλος» σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον: Η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή της ΕΛΣ

Με το φημισμένο Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, υπέγραψε η Εθνική Λυρική Σκηνή την πρώτη της συμπαραγωγή, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για τον Οθέλλο του Τζουζέππε Βέρντι, σε σκηνοθεσία - σκηνογραφία - φωτισμούς του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον.

Ο Οθέλλος έκανε πρεμιέρα στις 13 Απριλίου στο Μπάντεν-Μπάντεν, ενώ στην Αθήνα θα παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μετά από πολύμηνη συνεργασία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης οριστικοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμπαραγωγής στα μέσα Απριλίου στο Μπάντεν-Μπάντεν, με τον Αντρέας Μόλικ Ζεμπχάουερ, καλλιτεχνικό διευθυντή του ομώνυμου φεστιβάλ.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή με χαρά ανακοινώνει την πρώτη της συμπαραγωγή με το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν, η οποία πραγματοποιείται χάρη στη νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για την όπερα του Τζουζέππε Βέρντι Οθέλλος, στη συναρπαστική σκηνοθεσία του σπουδαίου Ρόμπερτ Ουίλσον, η οποία θα κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα το πρώτο εξάμηνο του 2022» δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης. 

Ενώ από την πλευρά του, ο Αντρέας Μόλικ Ζεμπχάουερ υπογράμμισε τη χαρά του καθώς «αυτή η σύνθετη, εκλεπτυσμένη και καλλιτεχνικά σημαντική παραγωγή θα μπορέσει να έχει μια νέα διαδρομή μετά το Φεστιβάλ».

Η παραγωγή του Οθέλλου φέρει την αναγνωρίσιμη σφραγίδα του Ουίλσον, με τη χρήση εντυπωσιακών φωτισμών, την ιδιαίτερη κινησιολογία, το έντονο μακιγιάζ και τα εικαστικά σκηνικά. Πάνω από όλα όμως ο Ουίλσον δημιουργεί εικόνες που αφήνουν τη μουσική να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο Μπάντεν-Μπάντεν η παραγωγή παρουσιάστηκε σε μουσική διεύθυνση Ζούμπιν Μέτα, με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και με τους Στιούαρτ Σκέλτον, Σόνια Γιόντσεβα και Βλαντιμίρ Στογιάνοφ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η τετραετής δωρεά των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το ΙΣΝ στηρίζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής χρηματοδοτώντας συμπαραγωγές, συνεργασίες με λυρικά θέατρα του εξωτερικού, μετακλήσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών, περιοδείες παραστάσεων της ΕΛΣ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το επετειακό πρόγραμμα του 2021, καθώς και τη γνωστοποίηση του έργου της στο εξωτερικό. Στην αποστολή της ΕΛΣ στο Μπάντεν Μπάντεν συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.