Header Ads

Τσεχία: Μεγάλες διαδηλώσεις στην Πράγα κατά του πρωθυπουργού Μπάμπιτς

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στην παλιά πόλη της Πράγας χθες, για να απαιτήσουν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρωθυπουργού της Τσεχίας, του μεγιστάνα Αντρέι Μπάμπις, για απάτη και διαφθορά, καθώς και για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

«Δεν είμαστε τυφλοί», φώναζαν ρυθμικά οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

 Στην πορεία πήραν μέρος κάτοικοι 100 και πλέον πόλεων και κοινοτήτων από όλη τη χώρα.

 Η σπίθα που πυροδότησε την κινητοποίηση ήταν η αναγγελία του διορισμού, που αναμένεται να γίνει σήμερα, νέας υπουργού Δικαιοσύνης.

 Η Μαρίε Μπενέσοβα (Σοσιαλδημοκράτες), 71 ετών, θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του προέδρου Μίλος Ζέμαν.

 Πολλοί Τσέχοι εξεγείρονται διότι ο διορισμός νέας υπουργού Δικαιοσύνης καταγράφεται την ώρα που εισαγγελείς καλούνται να αποφασίσουν εάν θα ασκηθεί, ή όχι, ποινική δίωξη σε βάρος του Μπάμπις, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και αρχηγού του κόμματος, για μια υπόθεση διαφθοράς.

 Η υπόθεση αφορά υποψίες πως σχεδόν 1,6 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από ευρωπαϊκά ταμεία διασπαθίστηκαν και διατέθηκαν για να οικοδομηθεί η λεγόμενη Φωλιά του Πελαργού, πολυτελές κέντρο ευεξίας και σπα στην Πράγα.

 Εκφράζονται ανησυχίες πως η νέα υπουργός Δικαιοσύνης επελέγη για να φροντίσει η έρευνα να πάρει την άγουσα προς το αρχείο.

 Ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν πρέπει να επιτραπεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, επιμένουν οι οργανωτές της κινητοποίησης, μέλη ενός δικτύου που αυτοαποκαλείται Ένα Εκατομμύριο Στιγμές για τη Δημοκρατία.

Η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια προειδοποιεί εναντίον της άσκησης «πολιτικής πίεσης» στην τσεχική δικαιοσύνη.

 Η Μπενέσοβα ήταν υπουργός Δικαιοσύνης της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τσεχίας που άσκησε την εξουσία από τον Ιούλιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.