Header Ads

Πνευματικά δικαιώματα: Πολιτικά «φάλτσα» μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - δημιουργών

Κανείς δεν περίμενε ότι μία συνάντηση εκπροσώπων των δημιουργών με τον πρόεδρο της ΝΔ για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, θα σήκωνε τόση συζήτηση και θα πυροδοτούσε πολιτική αντιπαράθεση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Τη Δευτέρα (15 Απριλίου 2019) πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των δημιουργών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αρμόδια σε θέματα Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούν προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Από τους καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» οι Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Φοίβος Τασόπουλος,  Νίκος Πορτοκάλογλου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος Δεληβοριάς, Ηλίας Φιλίππου, Ελένη Γιαννατσούλια, Στάθης Δρογώσης και Δήμος Αναστασιάδης, εκπροσωπώντας 4 σωματεία δημιουργών.

 Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της συνάντησης, υπήρξε φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, ενώ το θετικό κλίμα της συζήτησης αποτυπώθηκε μία μέρα μετά (Τρίτη 16 Απριλίου) σε κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων σωματείων των Ελλήνων δημιουργών τραγουδιού (ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ που συνοδευόταν από στενούς του συνεργάτες και την αρμόδια τομέαρχη κ. Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν σε βάθος ενημερωμένος για τα προβλήματα του κλάδου μας και μας διαβεβαίωσε για τη στήριξή του στο ιστορικό αυτό βήμα, δεδομένου ότι η ΕΥΕΔ σύντομα θα σταματήσει τη λειτουργία της και ο νέος φορέας θα λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενος και διοικούμενος από τα μέλη του, εναρμονισμένος πλήρως με τους διεθνείς κανόνες της συλλογικής διαχείρισης.

                                     ΑΣΜΑ 450+, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Πειραιώς.

 Όμως αργά το ίδιο βράδυ, ένα από τα 4 σωματεία, το ΑΣΜΑ, επανήλθε με νέα ανακοίνωση που διαχωρίζει τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται προεκλογικό παιχνίδι με αφορμή το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων:

«Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν...Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.»

          ΑΣΜΑ 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων

Δημιουργών...διχογνωμίες

Και ο Φοίβος Δεληβοριάς με ανάρτηση του στο Facebook, ζήτησε την επομένη της συνάντησης να αποσυρθεί η εικόνα του από το βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ΝΔ.

Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί.

                                                                              Φοίβος Δεληβοριάς

Διαφορετική θέση εξέφρασε ο Στάθης Δρογώσης σε δύο αναρτήσεις του στο Facebook. Δεν δίστασε - παρότι στο παρελθόν ήταν υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ - να αναφέρει ότι η συνάντηση πήγε καλά και ότι οι εκπρόσωποι των δημιουργών κατάφεραν να κερδίσουν την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λύση που οι ίδιοι προτείνουν. Μάλιστα, η δεύτερη ανάρτηση έγινε αφού προηγήθηκε η ανταλλαγή ανακοινώσεων. 

Κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στα οποία φέρομαι ως μέλος σωματείου να καταφέρομαι αρνητικά προς τον πρόεδρο της ΝΔ κο Μητσοτάκη. Δεν είναι αληθή. Επαναλαμβάνω η συνάντηση πήγε καλά ο πρόεδρός της ήταν προετοιμασμένος και και η ΝΔ θα στηρίξει τη δημιουργία του νέου μεγάλου πραγματικά αυτοδιαχειρίζόμενου ΟΣΔ στη χώρα.Επίσης για πρώτη φορά μίλησε για την υποχρέωση των χρηστών να πληρώνουν και ανασκεύασε και την ατυχή λέξη ”συμβολικό” που χρησιμοποίησε στο σποτάκι της ΝΔ.

                                                                       Στάθης Δρογώσης

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δημιουργών αποτυπώνονται τόσο σε επίπεδο σωματείων, αφού είναι σαφές ότι το ένα από αυτά «βγήκε» απέναντι στον αρχηγό της ΝΔ, αλλά και σε επίπεδο προσώπων

Ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος (και ευρωβουλευτής της ΝΔ στο παρελθόν) παρενέβη και εκείνος δημόσια, την Τετάρτη 17 Απριλίου, προκαλώντας αίσθηση. Αν και ο ίδιος δεν ήταν παρών στην συνάντηση, ανήρτησε προσωπική επιστολή στο Facebook εκφράζοντας ενόχληση για τον όρο «συμβολικό ποσό» σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Πήρε απόσταση από τις θέσεις του κυρίου Μητσοτάκη, ενώ κάνει λόγο για πραγματικό ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, να πληροφορήσω τον κ. Μητσοτάκη ότι δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν, οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας , ζητάμε Δικαιοσύνη.

                                                                 Σταύρος Ξαρχάκος

Και το Μαξίμου στον πόλεμο δηλώσεων

Κάπου εδώ αρχίζει να αποκτά ακόμα περισσότερο πολιτικό «χρώμα» η υπόθεση, καθώς πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για εκμετάλλευση των καλλιτεχνών από τον αρχηγό της ΝΔ.

«Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ», αναφέρουν σε σχόλιο τους κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν: «Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά ”ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι”».

Από την Πειραιώς θεωρούν ότι υπήρξε μεγάλος εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την εξέλιξη αυτής της συνάντησης - στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς - καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτά τα αιτήματα των δημιουργών. Όσο για την αναφορά των κυβερνητικών πηγών στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «συμβολικού ποσού», ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει απάντηση μέσως επιστολής που έστειλε (Τετάρτη 17 Απριλίου) στο σωματείο ΑΣΜΑ 450+:  

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.
Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών. 
Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων».

 

Πάνος Τουμάσης / HuffPost Greece
Από το Blogger.