Header Ads

Αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Βουλή, στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κερδίσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι όχι απλώς κράτησαν την Γερουσία, αλλά αύξησαν την δύναμή τους, στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε αμέσως να μιλήσει για «τρομερή επιτυχία».

Το πρώτο συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι το πολιτικό χάσμα ανάμεσα στους Αμερικανούς, το οποίο οδήγησε στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αντί να μειώνεται βαθαίνει όλο και περισσότερο. Τα αποτελέσματα στις επαρχιακές περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα στις αστικές περιοχές, τις οποίες κέρδισαν οι Δημοκρατικοί. 

Τα όνειρα των Δημοκρατικών για επικράτηση και στην Γερουσία γκρεμίστηκαν στην Ιντιάνα, το Τενεσί, την Βόρεια Ντακότα και το Τέξας. Στη δε Φλόριντα, ο εκλεκτός του Τραμπ, Ρον Ντε Σάντις, μπλόκαρε την προσπάθεια του Δημοκρατικού Αντριου Γκίλουμ να γίνει ο πρώτος Αφρο-αμερικανός κυβερνήτης της πολιτείας. 

Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, ωστόσο, στις οποίες πολλοί λευκοί ψηφοφόροι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο είχαν ψηφίσει υπέρ του Τραμπ το 2016, η κατάσταση ανατράπηκε και οδήγησε σε απώλειες για τους Ρεπουμπλικάνους. 

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνει ότι η νομοθετική ατζέντα του Τραμπ θα συναντήσει σοβαρότατα εμπόδια για την επόμενη διετία. Εκτός αυτού, οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δύναμη να ζητήσουν την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του προέδρου και το πρώτο θέμα το οποίο έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν είναι ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ.

 
Newsroom / ΗuffPost Greece
Από το Blogger.