Header Ads

Ισόβιος αποκλεισμός μετά το ντροπιαστικό βίντεο: Δρομείς «έκοψαν δρόμο» σε μαραθώνιο

Έτρεξαν στον ημιμαραθώνιο των 21χιλιομέτρων της Σαγκάης, όμως 258 από αυτούς παραβίασαν τους κανόνες και δεν θα μπορέσουν να διαφύγουν από τις ευθύνες τους. 

18 δρομείς φορούσαν πλαστούς αριθμούς, τρεις έτρεξαν για λογαριασμό άλλων και τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό από συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις. Άλλοι 237 που πιάστηκαν από τις κάμερες να κόβουν δρόμο, τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό, σύμφωνα με τον Guardian.

Μάλιστα, μια κάμερα κυκλοφορίας «τσάκωσε» κάποιους από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια βολική παράκαμψη, περνώνας μέσα από δέντρα, προκειμένου να καταφέρουν να τρέξουν 10% λιγότερο από τους συναθλητές τους, οι οποίοι έπρεπε να στρίψουν αρκετά πιο κάτω, σε μια αναστροφή.

Οι οργανωτές, μετά την αποκάλυψη της... ζαβολιάς, ανέφεραν: «Λυπούμαστε βαθιά για τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο μαραθώνιος δεν είναι απλά ένας αγώνας, είναι μια μεταφορά για τη ζωή και κάθε δρομέας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, δεν έκρυψε τον αποτροπιασμό του για όσα συνέβησαν, χαρακτηρίζοντάς τα «βαθιά επαίσχυντα»: «Οι συμμετέχοντες ή οι διοργανωτές, θα πρέπει να προβληματιστούν: Ποιο είναι το νόημα της συμμετοχής στον μαραθώνιο;» έγραψαν στην ανταπόκρισή τους

Σε άλλους μαραθώνιους, οι δρομείς είναι πλέον εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικά τσιπ που καταγράφουν τη διαδρομή και τον χρόνο τους ηλεκτρονικά. Αυτή η μέθοδος παρέχει ακριβέστερους χρόνους - αλλά δίνει επίσης στους διοργανωτές, τη δυνατότητα να ελέγξουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα προκειμένου να αποφευχθούν τα ύποπτα αποτελέσματα.

Παρά την ρύπανση που κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι μαραθώνιοι και άλλες αθλητικές διοργανώσεις γνωρίζουν άνθιση τα τελευταία χρόνια, με τους συμμετέχοντες να εξοπλίζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των αθλητικών ειδών.

Το 2011, έλαβαν χώρα μόλις 22 μαραθώνιοι, μισο-μαραθώνιοι ή άλλες διοργανώσεις στην Κίνα, σύμφωνα με την Κινεζική Ενωση Αθλητισμού. Ωστόσο, φέτος έχουν ήδη διοργανωθεί 1.100.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Νewsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.