Header Ads

14 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Μπομπ Σφουγγαράκη

Ο Stephen Hillenburg έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, νικημένος από την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).  Θα μείνει, όμως στην ιστόρία - και στη μνήμη όλων ως ο άνθρωπος που δημιούργησε  την επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μπομπ Σφουγγαράκης».

Προς τιμήν του, ακολουθούν 14 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον δημοφιλή παιδικό ήρωα: 

Η αρχή 

Η ιδέα για τον Μπομπ Σφουγγαράκη γεννήθηκε το 1984 από τον Στίβεν Χίλενμπεργκ για τις ανάγκες της διδασκαλίας του στο Ocean Institute, καθώς ήταν καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας. . Αν και ήταν πάντα λάτρης της υποθαλάσσιας ζωής, παράτησε την καριέρα του για να σπουδάσει σχέδιο καρτούν. Την πρώτη Μαίου το 1991, προβλήθηκε για πρώτη φορά στη τηλεόραση.

Ο κόπος 

Χρειάονταν περίπου εννέα μήνες για να δημιουργηθεί ένα επεισόδιο της σειράς διάρκειας έντεκα λεπτών.

Η ηλικία του Μπομπ

Πριν από χρόνια πολλοί φαν της σειράς είχαν περιέργεια να μάθουν την ηλικία του Μπομπ. Στο δέκατο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, ο Σφουγγαράκης πήρε δίπλωμα οδήγησης και στο πλάνο αναγράφεται για πρώτη φορά η ημερομηνία γέννησής του. Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 86, άρα σήμερα είναι 32 ετών.

Ο βυθός του Μπικίνι

Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτω από την Ατόλ του Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ. Για πάνω από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί έκαναν στην περιοχή δοκιμές πυρηνικών όπλων. Οι συνωμοσιολόγοι λένε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο του Βυθού του Μπικίνι είναι αποτέλεσμα των πυρηνικών δοκιμών και της ραδειενέργειας.

Το σπίτι του Μπομπ

Ο Μπομπ μένει σε έναν ανανά. Σύμφωνα με τη σειρά, ο ανανάς έπεσε από μια βάρκα κι έπεσε στο βυθό. Το ενδιαφέρον είναι, όμως ότι το νησί δεν έχει ανανάδες, διότι δεν ευδοκιμούν. Μια θεωρία θέλει τον ανανά να... μην είναι ανανάς, καθώς οι γραμμές του δεν συμφωνούν με την ακολουθία Φιμπονάτσι.

Ο Πάτρικ

Ο καλύτερος φίλος του Μπομπ, ο Πάτρικ Αστερίας δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Χαρκατηριστικό γνώρισμά του είναι η αφέλειά του. Σύμφωνα με τον Χίλενμπεργκ, ο Πάτρικ είναι πιο χαζούλης από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, γιατί είναι αστερίας και οι αστερίες δεν έχουν εγκέφαλο.

Ο Τραγανός Κάβουρας

 Ο Μπομπ Σφουγγαράκης δουλεύει στον Τραγανό Κάβουρα, στην επιχείρηση του κύριου Καβούρη. Τι συμβολίζει όμως η επιχείρηση; Στην πραγματικότητα, είναι μια παγίδα για καβούρια. Το 2016 το περιοδικό Times συμπεριέλαβε τον Τραγανό Κάβουρα στη λίστα με τις φανταστικές επιχειρήσεις που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Καλαμάρης 

Ο Καλαμάρης Πλοκάμιας, ο γκρινιάρης συνάδελφος του Τετραγωνοπαντελονή δεν είναι καλαμάρι, αλλά χταπόδι, σύμφωνα με τον δημιουργό του καρτούν. Έχει έξι πλοκάμια, γιατί στο σκίτσο δεν φαίνονταιν όμορφα τα οχτώ. Επίσης, κατέληξε με το όνομα Καλαμάρης, γιατί ακουγόταν καλύτερα στα αυτιά του Χίλενμπεργκ.

Το ρεκόρ 

Έχουν παιχτεί 241 επεισόδια της σειράς σε 43 χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικά, τον πρώτο μήνα προβολής της ξεπέρασε το Πόκεμον και προσέλκυσε 1,9 εκατ. τηλεθεατές. Τον Ιούλιο του 2009, το Μουσείο Μαντάμ Τισό στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε το κέρινο ομοίωμα του Μπομο για τον εορτασμό της δέκατης επετείου της σειράς. Έτσι, έγινε ο πρώτος ήρωας καρτούν που απέκτησε κέρινο ομοίωμα.

Τα επτά αμαρτήματα

Υπάρχει θεωρία ότι οι επτά βασικοί χαρακτήρες της σειράς αντιπροσωπεύουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Έτσι ο Κύριος Καβούρης αντιπροσωπεύει την απληστία, η Σάντι την περηφάνια, ο Γκάρι τη λαιμαργία, ο Καλαμάρης την οργή, ο Πλαγκτόν τη ζήλια, ο Πάτρικ την οκνηρία και ο Μπομπ τη σφοδρή επιθυμία ή λαγνεία.

Η συνταγή της Καβουροπάτη

Η καβουροπάτη αποτελείται από κατεψυγμένο μπέργκερ, ένα φύλλο μαρουλιού, ροδέλες κρεμμυδιού και ντομάτας, μια φέτα θαλάσσιο τυρί, μουστάρδα, κέτσαπ και πίκλες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μυστικό κρύβεται στο συνδυασμό αλευριού, κουρκουμά, δολώματος και αλατοπίπερου. Πάντως, σύμφωνα με τον Μπομπ το μυστικό για τη τέλεια καβρουροπάτη είναι η αγάπη.

Η φωνή του Μπομπ

Πολλοί θεωρούν ότι το γέλιο του Μπομπ είναι ένας από τους πιο ενοχλητικούς ήχους που έχουν ακούσει ποτέ. Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, τότε ο Tom Kenny ( η φωνή του ήρωα) πέτυχε αυτό που ήθελε. Σκόπευε να κάνει το γέλιο του χαρακτήρα να μοιάζει με αντίστοιχο τρελού.

Το μπέρδεμα

Ο Χίλενμπεργκ ήθελε να κρατήσει το όνομα «Σφουγγαράκης», γιατί πολλοί θα περνούσαν τον χαρακτήρα με κίτρινο τυρί.

Η επιστήμη 

Το 2011 ανακαλύφθηκε στη Μαλαισία ένα σφουγγάρι πορτοκαλοκίτρινου χρώματος. Ονομάστηκε Spongiforma Squarepantsii επειδή έμοιαζε με τον ομώνυμο ήρωα.

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.