Header Ads

Χαρίτσης: «Προχωράμε στην προκήρυξη 1.000 νέων θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού στους δήμους»

photo: Eurokinissi

Ο Αλ.Χαρίτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 αναφέρθηκε σε προκηρύξεις που έρχονται για 1.000 νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού στους δήμους.

Την προκήρυξη 1.000 νέων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στους δήμους της χώρας θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, για παράταση των συμβάσεων 8μήνου, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ στην περίπτωση της προκήρυξης 8.500 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό News 247.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους που αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Μέσα στην κρίση τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού παροξύνθηκαν, υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων κι έτσι οι δήμοι όλης της χώρας, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και σε νέες προκηρύξεις 1.000 θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού».

Και συνέχισε λέγοντας: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενισχύσουμε τους δήμους για έργα υποδομών, αυτό όμως από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, εφόσον δεν υπάρχει το προσωπικό εκείνο που θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα νέα εργαλεία».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ακόμα ότι «η αυτοδιοίκηση τα χρόνια της κρίσης υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα και άρα πρέπει να δούμε ποια είναι τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία μιλάει για πλεονάζον προσωπικό, για μεταφορά της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποχρέωση του Κράτους να χρηματοδοτεί την αυτοδιοίκηση στον ΕΝΦΙΑ, εμείς λέμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση από το κράτος με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους πρέπει, να ενισχύσουμε με στελέχη την αυτοδιοίκηση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι θα υπάρξει παράταση των συμβασιούχων 8μηνου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ στην περίπτωση της προκήρυξης 8.500 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού. «Μιλάμε για την μεγαλύτερη προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού. Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια κι έχουμε συνεργαστεί με το ΑΣΕΠ κι έχουμε καταστήσει σαφές ότι η έκδοση των οριστικών πινάκων, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα φέρνουμε ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να υπάρξει παράταση των συμβασιούχων των 8μηνων για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ψήφο των Ελλήνων που ζούνε στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε μια επιτροπή διακομματικού χαρακτήρα, κλήθηκαν όλα τα κόμματα να συνεισφέρουν με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους στη δουλειά αυτής της επιτροπής και πράγματι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν μια θετική συνεισφορά. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια πρωτοβουλία. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και θα την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό εφόσον αυτό είναι εφικτό. Η ελληνική Βουλή στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να μπορέσει να προχωρήσει στην ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Ελπίζω ότι η Βουλή θα ανταποκριθεί μόλις έρθει αυτή η ρύθμιση στις σχετικές διαδικασίες έτσι ώστε από τις επόμενες εκλογές να μπορέσει να ισχύσει αυτή η ψήφος. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος».

Σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών και την ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι «η προετοιμασία την οποία έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν τεχνικά προβλήματα για την διεξαγωγή ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων, δημοτικών και Ευρωεκλογών, που προβλέπονται για τον Μάιο του 2019. Εμείς θα είμαστε καθόλα έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη και βεβαίως η απόφαση για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών θα πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά κι όχι τεχνικά. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας άρα η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019».

Όσον αφορά την συμφωνία του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «καλό θα ήταν να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί ως προς το ποιες εξελίξεις θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι πολιτικά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναμετρηθεί με ζητήματα, προβλήματα, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες και καμιά κυβέρνηση δεν είχε ποτέ το πολιτικό θάρρος να αναμετρηθεί μαζί τους. Η σημερινή κυβέρνηση αυτό πράττει ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους γιατί θεωρούμε ότι είναι ώριμο για την ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Πρόθεση της μας είναι να προχωρήσουμε, αλλά σημαντικό είναι να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Με αυτή την έννοια ο διάλογος που έχει ανοίξει θα συνεχιστεί και θα καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας και θυσιών του ελληνικού λαού κι από δω και πέρα η πορεία θα είναι προδιαγεγραμμένη. Το αν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία των τελευταίων 100 ημερών με μέτρα θετικά, ελάφρυνσης, με μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική και θα επαναφέρουν, θα αποκαταστήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη στο βαθμό του εφικτού σταδιακά».

«Ή θα συνεχίσουμε αυτήν την προοδευτική πορεία ή θα επιστρέψουμε σε αυτά τα οποία μας έφεραν στην κρίση και σε πολιτικές μνημονιακού τύπου με άλλα μέσα και θέσεις όπως βλέπουμε η ΝΔ να προκρίνει», κατέληξε ο υπουργός.

Αθανασία Βιδάλη
Από το Blogger.