Header Ads

Διαρκής απειλή η στάση της Τουρκίας - Τι αναφέρει επιστολή της Κύπρου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πόλυ Ιωάννου, καταγγέλλει παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Αύγουστο.

Στην επιστολή επισυνάπτονται δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται με λεπτομερή κατάλογο των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και τα περιστατικά παράνομης χρήσης των κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία.

«Αυτή η συστηματική πολιτική παραβιάσεως του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελούν μια συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην κίνηση αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εντός του οποίου θα διεξαχθεί η ειρηνευτικής διαδικασία του κυπριακού», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Ιωάννου.

Η Κύπρια επιτετραμμένη τονίζει ότι οι ενέργειες της κατοχικής δύναμης αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας ένα υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει στην επιστολή της η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος.

Υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), όπου το Συμβούλιο κήρυξε άκυρη την υποτιθέμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, η κ. Ιωάννου, προτρέπει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κατερίνα Πρίφτη
Από το Blogger.