Header Ads

Βαν Γκογκ: Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που τελικά δεν απεικονίζει τον ζωγράφο

Η διάσημη φωτογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών θεωρούνταν για περισσότερα από 50 χρόνια ότι απεικόνιζε τον ίδιο. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι αυτή η εκτίμηση δεν είναι αληθινή και στην ουσία, η φωτογραφία αποτελεί πορτρέτο του αδερφού του δημοφιλούς Ολλανδού ζωγράφου. 

Το Μουσείο του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε την Πέμπτη τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από τη φωτογραφία, η οποία έχει συμπεριληφθεί σε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων και καταλόγων, πάντα με λεζάντα-περιγραφή ως εικόνα από τα παιδικά χρόνια του Βαν Γκογκ. 

Αυτή η είδηση σημαίνει ότι οι γνωστές φωτογραφίες του Βαν Γκογκ έχουν μειωθεί από δυο σε μια. Η μοναδική-πλέον-φωτογραφία του ζωγράφου, που τραβήχτηκε όταν εκείνος ήταν 19 ετών, βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου. Το μουσείο έφερε στο φως μια εικόνα του έφηβου Βαν Γκογκ και δίπλα τοποθέτησε μια του αδερφού του, Τεό, σε ηλικία 32 ετών. Η εκπληκτική ομοιότητα στα μάτια και κυρίως το γαλάζιο χρώμα τους, αποτέλεσε μια από τις ενδείξεις που είχαν οι ειδικοί της τέχνης για δεκαετίες και τους έφερε κοντά στην αποκάλυψη. 

Ο Γουίλεμ Βαν Γκογκ, ο δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου εξέφρασε την έκπληξή του, αλλά ήταν ευχαριστημένος με την επίλυση του μυστηρίου. «Είναι σημαντικό να μεταφερθεί σωστά ο θρύλος του Βαν Γκογκ στις επόμενες γενιές και αυτή η έρευνα αποτελεί μια σπουδαία συνεισφορά σε τέτοιου είδους προσπάθειες», είπε ο Τεό. 

Η φωτογραφία του «δεκατριάχρονου Βίνσεντ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1957 σε μια έκθεση που διοργανώθηκε από τον Μαρκ Έντο Τραλμποτ, έναν Βέλγο ερευνητή έργων του Βαν Γκογκ. Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε ανά τον κόσμο. «Το ερώτημα για το αν θα μπορούσε να απεικονίζεται κάποιος άλλος στο πορτρέτο, δεν προέκυψε ποτέ», είπε ο Τέιο Μίντεντορπ, ερευνητής στο Μουσείο του Βαν Γκογκ. «Δεν υπήρξε ποτέ η παραμικρή αμφιβολία και αυτό επειδή το αγόρι στη φωτογραφία μοιάζει με τον Βίνσεντ ενήλικα, στα 19 του χρόνια». 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.