Header Ads

Τόκιo: Σερβιτόροι-ρομπότ εκτελούν εντολές από ανθρώπους με σωματική αναπηρία

Μια καφετέρια της οποίας οι σερβιτόροι είναι ρομπότ που τα χειρίζονται εξ αποστάσεως άτομα με σωματική αναπηρία, εγκαινιάστηκε στο Μινάτο Γουόρντ στο Τόκιο.

Πέντε ρομπότ ύψους 1,2 μέτρων, εκτέλεσαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού, μια σειρά από εντολές όπως παραγγελίες ή σερβίρισμα καφέ και φαγητού, αφού πρώτα τους ζητήθηκε από άτομα με παθήσεις όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS). Η καφετέρια θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 7 Δεκεμβρίου. 

Τα ρομπότ μοντέλου OriHime-D μεταφέρουν εικόνες από βίντεο και ηχητικές εγγραφές μέσω Ίντερνετ, επιτρέπωντας τους εντολείς να τα καθοδηγούν από το σπίτι μέσω του υπολογιστή. «Τα ρομπότ επιτρέπουν φυσική εργασία και κοινωνική συμμετοχή«, είπε ο Κεντάρο Γιοσιφούτζι, διευθύνων σύμβουλος της Ory Lab Inc, δημιουργός του ρομπότ και ένας από τους τρεις ιδρυτές της καφετέριας, στους Japan Times. Δέκα άνθρωποι με αναπηρία, θα λάβουν 1.000 γιέν την ώρα για αυτή την απασχόληση. 

Οι τρεις διοργανώτριες εταιρίες στοχεύουν στην ίδρυση μιας μόνιμης καφετέριας μέχρι τους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς αγώνες του 2020. Επιπλέον, οι διοργανωτές έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία ώστε να ενισχύσουν την επαγγελματική απασχόληση ατόμων με αναπηρία, χρησιμοποιώντας τα ρομπότ. 

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.