Header Ads

Oι G20 στο Μπουένος Άιρες: Φλερτ, χλιδή και τανκς

Οι αρχηγοί των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη συναντιούνται για ένα διήμερο συνομιλιών στην αργεντίνικη πρωτεύουσα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι Aρχές της Αργεντινής, έχουν διαμηνύσει πως δεν θα ανεχθούν «το παραμικρό βίαιο επεισόδιο», έναν χρόνο μετά την G20 του Αμβούργου που αμαυρώθηκε από εκτεταμένες ταραχές και ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πάρει είναι μέχρι και η εμφάνιση τανκς περιμετρικά του χώρου της Συνόδου. Ωστόσο, μια μεγάλη διαδήλωση προβλέπεται να γίνει αύριο Σάββατο στο κέντρο του Μπουένος Άιρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν παρέλειψε να εξάψει τα πνεύματα πριν καν φθάσει, ακυρώνοντας την πολυαναμενόμενη συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μία ώρα αφού είχε επιβεβαιωθεί πως θα γινόταν.

Όταν έφτασε, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και να ποζάρει τυπικά με τον Πρόεδρο της Αργεντινής στο χλιδάτο προεδρικό μέγαρο και μιλούσε στο τηλέφωνο την ώρα που ο οικοδεσπότης πόζαρε χαμογελαστός στους φωτογράφους.

 Ενώ φάνηκε να στέλνει εντελώς αντιφατικά μηνύματα πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, για πολλούς κρίσιμη, καθώς ο ολοένα εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ήδη βαραίνει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Μένει να φανεί εάν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να δώσουν στη δημοσιότητα, μετά το πέρας της συνόδου αύριο Σάββατο, μια τελική ανακοίνωση που θα αντιπροσωπεύει έστω μια ελάχιστη συναίνεση για κάποιες από τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οικοδεσπότης δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι αλλά και η εντυπωσιακή σύζυγός του, η οποία καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους, από τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία, που την κοίταζε με βλέμμα όλο νόημα, μέχρι την Μπριζίτ Μακρόν.

Εκεί και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε χαλαρό κλίμα να απολαμβάνει την κουβέντα με τους συνομιλητές της

Το μέγεθος της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι εντυπωσιακό.

Ένα ρομαντικό στιγμιότυπο μεταξύ του Πρωθυπουργού του Κανδά, Τζάστιν Τριντό και της συζύγου του, την ώρα που κατέβαιναν τις σκάλες του κυβερνητικού αεροσκάφους.

Μέλη της κινεζικής κοινότητας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με πλακάτ και συνθήματα.

Δεκτός με ενθουσιασμό έγινε και ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος παρευρέθηκε σε μια διοργάνωση με θέμα τη γιόγκα πριν ασχοληθεί με την πολιτική και εμπορική θεματολογία της Συνόδου.

O διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έφτασε και εκείνος στο Μπουένος Άιρες. Όπως έχει γίνει γνωστό, το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα συζητηθεί στη Σύνοδο.

Νewsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.