Header Ads

Στη Βουλή προωθούνται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και οι υποχρεώσεις από δικαστικές εκκρεμότητες

Στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και των υποχρεώσεουν οι οποίες προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα αναμένονται προς ψήφιση στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή τους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για την εφαρμογή των συγκεκριμένων αποφάσεων. 

Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν:

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

Με τη νέα ρύθμιση από 1 Ιανουαρίου 2019 η βασική ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη θα μειωθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 13,33%. Αντίστοιχα η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα μειωθεί κατά 33,3%, καθώς για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος. Αναφορικά με την  εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, θα μειωθεί αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/μήνα. 

-Αναδρομικά σε ειδικά μισθολόγια 

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να καταβληθεί σε αναδρομικά περίπου 1,2δισ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα εισπράξουν οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) καθώς σε μία δόση αναμένεται να εισπράξουν περί τα 800εκατ ευρώ. Τα υπόλοιπα 400 εκατ ευρώ αναμένεται να δωθούν σε πανεπιστημιακούς,  γιατρούς και δικαστικούς. 

-Μείωση ΕΝΦΙΑ

Ο σχεδιασμός για τις μειώσεις στον φόρο ακινήτων βρίσκεται στην τελική φάση και το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή η ρύθμιση με την οποία θα μειώνεται σε δύο στάδια ο φόρος. Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες η μείωση θα ξεκινά  από το 30%, ενώ για τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρή ακίνητη περιουσία η μείωση θα φτάσει ακόμα και το  50%. 

-Συντελεστές ΦΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάθος διετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη θα προβλέπει μείωση του υψηλούς συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του χαμηλού από το 13% στο 12. 

-Κοινωνικό Μέρισμα

Το σχέδιο της κυβέρνηση περιλαμβάνει και φέτος τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος», καθώς και φέτος προβλέπεται υπερπλεόνασμα. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εώς τις 20 Νοεμβρίου και όπως και πέρυσι θα εφαρμοστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.