Header Ads

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Αφιέρωμα στον ελληνικό queer κινηματογράφο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος υποδέχεται το μεγάλο αφιέρωμα στον ελληνικό queer κινηματογράφο που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πριν μερικέςεβδομάδες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα, που συζητήθηκε πολύ, μεταφέρεται αυτούσιο στην Αθήνα, στις 13-19 Δεκεμβρίου, καλύπτοντας μια κινηματογραφική διαδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τις μέρες μας, με 38 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας επίσημος, δημόσιος οργανισμός διοργάνωσε ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της queer 

θεματολογίας, με αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, συνεπής στην προβολή και ανάδειξη όλων των εκφάνσεων της κινηματογραφικής δημιουργίας, ανέκαθεν «αγκάλιαζε» την διαφορετικότητα στην τέχνη. Φιλοξενώντας το μεγάλο αυτό αφιέρωμα, τιμά με την σειρά της τους σημαντικούς αυτούς δημιουργούς οι οποίοι, τα τελευταία 50 χρόνια, μας έδωσαν ταινίες υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που επηρέασαν νεότερες γενιές, βραβεύτηκαν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν καλτ.

Το αφιέρωμα προέκυψε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια και έρευνα, καθώς υπήρξαν δυσκολίες στο να εντοπιστούν ορισμένες κόπιες και να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές ταινίες του είδους που μίλησαν τολμηρά, πολεμήθηκαν από κάποιους αλλά τελικά νίκησαν τα ταμπού. Κάποιες από αυτές ήταν μπροστά από την εποχή τους και άνοιξαν το δρόμο στους νεότερους. Άλλες σπάνιες και δυσεύρετες σήμερα (όπως οι περισσότερες μικρού μήκους του αφιερώματος), κι άλλες πιο πρόσφατες, δημοφιλείς και αγαπημένες από το ευρύ κοινό που θα έχει μια καλή ευκαιρία να τις απολαύσει και πάλι στη μεγάλη οθόνη.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.