Header Ads

Ξενογιαννακοπούλου: Θα γίνουν 250 νέες προσλήψεις στα ΚΕΠ μέσω ΑΣΕΠ

Ξενογιαννακοπούλου: Θα γίνουν 250 νέες προσλήψεις στα ΚΕΠ μέσω ΑΣΕΠ

Ξενογιαννακοπούλου: Θα γίνουν 250 μόνιμες προσλήψεις στα ΚΕΠ μέσα στο 2019

Ανάγκη ανανέωσης των ΚΕΠ με προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου κατά τη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΠΟΣΕ-ΚΕΠ). Η υπουργός μεταξύ άλλων υποσχέθηκε πρόσληψη περί των 250 μονίμων υπαλλήλων στα ΚΕΠ μέσω ΑΣΕΠ εντός του 2019 προκειμένου:

-Να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει την περίοδο της απαγόρευσης προσλήψεων των προηγούμενων ετών λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων

-Αύξηση του φόρτου της εργασίας τους εξαιτίας των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διαχείριση υποθέσεων μεταναστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προσλήψεις θα αφορούν υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην 3Κ/2018. Δηλαδή, να υποβληθούν σχετικά αιτήματα στους δήμους.

Η ΠΟΣΕΚΕΠ έχει παρουσιάσει με επιστολή του στην Όλγα Γεροβασίλη τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η διεύρυνση του πλαισίου προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π. και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συγκεκριμένα :

Τα ΚΕΠ. αποτελούν πλέον, τη μοναδική αποκεντρωμένη υπηρεσία στην Ελλάδα όπου ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και ελέγχονται απόλυτα από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί το δίκτυο των ΚΕΠ και να λειτουργήσουν κανονικά απομακρυσμένα ΚΕΠ, που ενώ έχουν συσταθεί, δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού.
Πάγιες και διαρκείς ανάγκες στελέχωσης υπηρεσιών ΚΕΠ. σε πολλούς Δήμους καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π. σε βάρος των υπαλλήλων και της εύρυθμης λειτουργίας των ΚΕΠ. από τα οποία μετακινούνται.

Τα ΚΕ που στελεχώνονται με τρεις υπαλλήλους του κλάδου Δ.Υ.Π. αντιμετωπίζουν εξαιρετικό πρόβλημα στη λειτουργία της πρωινής βάρδιας με ένα άτομο πάνω από τέσσερις μήνες κάθε χρόνο λόγω αδειών των υπαλλήλων.
Έχουν αυξηθεί οι πολίτες που ζητούν από τα ΚΕΠ βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής και διοικητική πληροφόρηση και καθυστερεί η εξυπηρέτηση του κοινού σε άλλες πιστοποιημένες διαδικασίες.
Υφίσταται ανάγκη να στελεχωθούν τα ΚΕΠ από υπαλλήλους κλάδου Δ.Υ.Π. με σύσταση και πλήρωση κενών οργανικών θέσεων, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι τοποθετήσεις δημοτικών υπαλλήλων από τους Δημάρχους δεν επαρκούν και συνήθως αντιμετωπίζονται ως δυσμενείς μεταθέσεις.

Υπάρχει απροθυμία εκ μέρους της πλειοψηφίας των Δημάρχων να στηρίξουν και να επενδύσουν στο Θεσμό είτε υλικοτεχνικά είτε με καταρτισμένο προσωπικό.
Με την υπάρχουσα στελέχωση των ΚΕΠ έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζεται η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων σε αυτά και έχει αναγνωριστεί η αδυναμία τους να αναλαμβάνουν διαδικασίες όταν αποφασίζεται να διεκπεραιώνονται μόνο ηλεκτρονικά χωρίς εξυπηρέτηση πολιτών από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες.

Το προσωπικό των ΚΕΠ θα μειώνεται διαρκώς μέσω κινητικότητας. Τα ΚΕΠ, ορθώς υπάγονται στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, όμως ήδη από τον πρώτο κύκλο του 2018 έχουν αποχωρήσει αρκετοί συνάδελφοι και το ίδιο θα συμβεί με τον επερχόμενο κύκλο κινητικότητας του Σεπτεμβρίου. Επίσης, οι διατάξεις περί ενδοδημοτικής κινητικότητας που αφορούν στον κλάδο Δ.Υ.Π. δεν προβλέπουν αναπλήρωση των κενούμενων θέσεων με τοποθέτηση υπαλλήλων άλλων κλάδων.
Υπάρχουν εκατοντάδες απολυμένοι συμβασιούχοι των ΚΕΠ. ανά την επικράτεια στους οποίους, δεδομένων των αναγκών, οφείλει η πολιτεία να δώσει την ευκαιρία να καταλάβουν μόνιμη θέση σε ΚΕΠ. αποκαθιστώντας -έστω εν μέρει- την αδικία που υπέστησαν.

Με την ενίσχυση των ΚΕΠ με νέο μόνιμο προσωπικό του κλάδου Δ.Υ.Π. προσδοκούμε να επιτύχουμε τα εξής:

Ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Αντιμετώπιση της ζήτησης μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ.
Εξυπηρέτηση ομάδων πληθυσμού σε πρόσθετες ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων εξυπηρέτησης του πολίτη για υπηρεσίες μιας στάσης.
Υγιές περιβάλλον ανάπτυξης και τυποποίησης διοικητικών διαδικασιών του Ελληνικού Κράτους.
Ως γνωστό, έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς πως από το 2019 για κάθε μια αποχώρηση μπορεί να υπάρχει μια πρόσληψη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί επαρκώς το σύνολο των μόνιμων θέσεων που μπορούν να προκηρυχθούν στα ΚΕΠ.

Κατόπιν αυτών, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες προσλήψεις, σας παρακαλούμε να προβείτε το συντομότερο σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη σύσταση και προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού του κλάδου Δ.Υ.Π. στα ΚΕΠ.

Dikaiologitika Newsroom
Από το Blogger.