Header Ads

ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας: Με αφορμή την επίσκεψη Στυλιανίδη για την πυροπροστασία

Οι πυρκαγιές που ρημάζουν κάθε καλοκαίρι ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν πάρει το χαρακτήρα των προαναγγελθέντων εγκλημάτων. Οι ετήσιες συσκέψεις επί συσκέψεων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, οι ανακοινώσεις ετοιμότητας που ακολουθούσαν στόχο είχαν περισσότερο την εξιδανίκευση της χρόνια άσχημης κατάστασης της δασοπροστασίας παρά την βελτίωσή της.


Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος θα είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση. Οι πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, που ξέσπασαν στον Γράμμο, στα Πιέρια, στον ορεινό όγκο των Γρεβενών και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, δείχνουν ανάγλυφα τα αποτελέσματα της αντιδασικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με την ολόπλευρη στήριξη της τοπικής διοίκησης, Περιφερειακής και Δημοτικής.

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη και η μείωση κονδυλίων, όσον αφορά τη δασική προστασία και πυρόσβεση. Πολλοί δασικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε δάση, δεν διανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες, οι υδατοδεξαμενές είναι ελάχιστες και ασυντήρητες, δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και πυροσβεστικά οχήματα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Η ανάθεση της πυρόσβεσης από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική, οδήγησε στην χρησιμοποίηση προσωπικού που δεν είναι εξειδικευμένο στην κατάσβεση πυρκαγιών, σε δάση, αλλά στις κατοικημένες περιοχές. Στη δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει αεροδρόμιο, βάση ανεφοδιασμού για τα αεροσκάφη με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν φτάνει μόνο ο ηρωικός αγώνας που δίνουν οι υλοτόμοι και οι πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί) με ελλείψεις σε πόρους και μέσα. Δεν φθάνει η εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων που με αυτοθυσία προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές. Για να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που εμπορευματοποιεί και θυσιάζει δάση, βουνά και περιβάλλον, η προστασία των δασών πρέπει πιο ουσιαστικά να γίνει υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει τη γενική αντιλαϊκή πολιτική.

Η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, προβάλλοντας τη θέση ότι ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία και όχι εμπόρευμα, προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, όπως και η ζωή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Δυτικής Μακεδονίας, να οργανώσει την πάλη του για:

· Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

· Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.

· Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές

· Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από επίδοξους καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.

· Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Δυτικής Μακεδονίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων.

· Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.

· Αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες που να καλύπτουν το 100% των ζημιών που υπέστησαν.



ΚΟΖΑΝΗ 30-05-2013
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας
Από το Blogger.