Header Ads

Εκδηλώσεις μνήμης: «Άρνηση γενοκτονίας - άρνηση μνήμης» (ΦΩΤΟ)

Με τις εισηγήσεις των κ. κ. Ευστάθιου Πελαγίδη Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αλύτρωτος ελληνισμός στην περίοδο της Γενοκτονίας 1908-1923» και Σάββα Καλεντερίδη- Εκδότη με θέμα « Γεωπολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στη Γενοκτονία και ο χειρισμός του ζητήματος από την Ελλάδα από το 1923 έως σήμερα», ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης, υπό την Αιγίδα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.


Κατά την έναρξης της εκδήλωσης, χαιρετισμό εκ μέρους της Διοίκησης και του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νικόλαου Ασημόπουλου απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Μητλιάγκα, και εκ μέρους του Συλλόγου ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησε ο κόσμος με την παρουσία του καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων, οι οποίοι έθεσαν και ερωτήσεις στους εισηγητές μετά το πρώτο μέρος των εισηγήσεων.

Ο κ. Στυλιανός Ιωαννίδης παρουσίασε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης με ιδιαίτερες αναφορές στο αρχείο του Πόντου, ένα αφιέρωμα μνήμης στον Γιώργο Αμαραντίδη και τον Χαράλαμπο Εφραιμίδη, που με εξαίρετο τρόπο επιτέλεσαν ο κ. Ηλίας Υφαντίδης μαθητής του Γ. Αμαραντίδη στη λύρα, και ο κ. Αναστάσιος Κοτταρίδης στο νταούλι.. Στο αφιέρωμα μνήμης στον Χρήστο Αντωνιάδη η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών κ. Σόνια Χατζηαναστασίου, ανέγνωσε το 3ο Χορικό από τη « ΜΉΔΕΙΑ» στην ποντιακή διάλεκτο και ακολούθως το κοινό σιγοτραγούδησε με τον κ. Υφαντίδη το τραγούδι «Την πατρίδαμ’ έχασα".

Συγχαρητήρια προς τους φοιτητές και την Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη προς τον Σύλλογο απέδωσαν τόσο οι εισηγητές, όσο και ο κ. Υφαντίδης, ο οποίος φανερά συγκινημένος αποχαιρέτησε το κοινό με ένα τραγούδι στη μνήμη του δασκάλου του Γιώργου Αμαραντίδη.

Οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης των θυμάτων για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από το κεμαλικό καθεστώς , και την 29η Μαΐου ημέρα μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ολοκλήρωσαν τον «1ο Κύκλο Συζητήσεων για την Ιστορία και τον Ποντιακό Πολιτισμό».

Οι Κύκλοι Συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης και Επιστημονικό Υπεύθυνο, Msc στην Κοινωνική Ιστορία κ. Στυλιανό Ιωαννίδη, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 και συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι κκ.

18-10-2012 Ηλίας Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα « Ο Πόντος κατά την αρχαιότητα»
13-11-2012 Παρισάτιδα Παπαδοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. με θέμα « Η διαχρονικότητα της Τραπεζούντας. Κοινωνική συγκρότηση της πόλης».
5-12-2012 Ευστάθιος Πελαγίδης, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Η αποκατάσταση των προσφύγων του 1923 στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη, Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές προεκτάσεις»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Σύλλογο στήριξε η Ομάδα Φωτογραφίας των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο κ. Οδυσσέας Τσακαλίδης, φοιτητής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ανέλαβε την βιντεοκάλυψη και την φωτογράφιση της εκδήλωσης.

Στο πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας αρχικά τη Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την αιγίδα του,τους χορηγούς επικοινωνίας, τον κ. Ιάκωβο Παντελίδη για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, αλλά και το κοινό για την παρουσία του, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους παριστάμενους και ιδιαίτερα προς τους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων για συνεργασία στο πλαίσιο του 2ου Κύκλου, που θα συνεχιστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης
Από το Blogger.