Header Ads

Μελέτες για συστήματα τηλεθέρμανσης από βιομάζα σε Κοζάνη, Ξινό Νερό και Πτολεμαϊδα

 Στο 25% του κόστους θέρμανσης με καυστήρες πετρελαίου ανέρχεται το κόστος της τηλεθέρμανσης παρέχοντας μεγάλα περιθώρια οικονομίας στους καταναλωτές και τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι οι “καμινάδες” των σπιτιών κλείνουν και η μόνη καύση γίνεται στις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αν, μάλιστα, συνοπολογίσει κανείς και τα οφέλη από την ενσωμάτωση μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, το κέρδος είναι πολλαπλάσιο.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το ΕΚΕΤΑ/ ΙΔΕΠ εκπονεί τρεις μελέτες για τη δημιουργία ισάριθμων μονάδων τηλεθέρμανσης από βιομάζα στην Κοζάνη, το Ξινό Νερό της Φλώρινας και την Πτολεμαϊδα. “Η μελέτη για την Κοζάνη αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας για την κάλυψη τμήματος του ενεργειακού φόρτου της πόλης. Για το Ξινό Νερό εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μικρών μονάδων που θα λειτουργούν με δασικά και αγροτικά υπολείμματα ενώ για την περίπτωση της Πτολεμαϊδας, σχεδιάζεται η εφαρμογή μιας τεχνολογίας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα “συμπληρώνει” το υπάρχον σύστημα τηλεθέρμανσης” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο μηχανολόγος μηχανικός του ΕΚΕΤΑ, Νίκος Μαργαρίτης, με αφορμή ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα στη Φλώρινα.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το έργο του ΕΚΕΤΑ αφορά το ερευνητικό κομμάτι της διαδικασίας καθώς η αρμοδιότητα για την υλοποίηση κάθε σχετικού εγχειρήματος ανήκει στην αυτοδιοίκηση, με χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσω των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. “Τα έργα τηλεθέρμανσης είναι συνήθως ακριβά καθώς η κατασκευή τους κοστίζει, όμως το κόστος μειώνεται όταν ενσωματώνονται σε υπάρχοντα δίκτυα όπως αυτά της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

Αποτελούν δε έργα κοινής ωφέλειας, με περιβαλλοντικά οφέλη και μεγάλα περιθώρια οικονομίας σε καύσιμη ύλη, δεδομένου ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βιομάζας από αγροτικά και δασικά υπολείμματα” προσθέτει.

Από το Blogger.