Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Στα χέρια ιδιωτών οι έλεγχοι της νοθείας στα καύσιμα;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και των συνιστωσών της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ακολουθούν το δόγμα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κου Μανιτάκη, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα μείνουν στο κράτος μόνο οι υπηρεσίες "που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν οι ιδιώτες".


Αδιαφορούν πλήρως για το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, το οποίο οφείλουν να προασπίσουν. Η πολιτική απαξίωσης της διοικητικής δομής του Κράτους θα επιφέρει αύξηση φαινομένων αισχροκέρδειας και νοθείας.

Η μόνη λογική πολιτική έναντι των φαινομένων αυτών, θα ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εφαρμογή μέτρων προληπτικής αντιμετώπισης των κοινωνικών παθογενειών και εφαρμογής των κείμενων διατάξεων, όπου διαπιστώνεται παραβίαση του νομικού πλαισίου.

Αντίθετα η Κυβέρνηση αδρανεί.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαβλεπόμενη απαξίωση και κατάργηση της κρίσιμης Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ), και η στόχευση μιας τέτοιας ενέργειας η τομεάρχης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων των Ανεξάρτητών Ελλήνων, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμό πρωτοκόλλου 11181/1110/30-05-2013 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης.


ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ
Προς τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,


ΘΕΜΑ: «Σκόπιμη απαξίωση και κατάργηση της κρίσιμης Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ), με σκοπό την παραχώρηση του ποιοτικού ελέγχου των καυσίμων σε ιδιώτες;»



Η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) του ΥΠΕΚΑ έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Στην δεκαετή λειτουργία της η ΔΕΔΑΚ, παρά τις αντίξοες συνθήκες λειτουργίας της, λόγω έλλειψης κονδυλίων και ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων, έχει εντοπίσει πλήθος περιπτώσεων νοθείας μέσω των έλεγχων που πραγματοποιεί. Για τις παραβάσεις αυτές έχουν επιβληθεί πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν εισπραχθεί από το Δημόσιο λόγω των προσφυγών των εμπλεκομένων στην δικαιοσύνη.

Ωστόσο σύμφωνα με καταγγελίες του συλλόγου των υπαλλήλων του Υπουργείου όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας το χωνί, (Ο Λιβιεράτος παραδίδει στους πετρελαιάδες τον έλεγχο της βενζίνης, αριθμός φύλλου 61, 26 Μαίου 2013) η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων, καταργείται και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται σε Ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει ο σύλλογος εργαζομένων, η ΔΕΔΑΚ έχει μπει στο μάτι των αρμοδίων παρόλο που έχει επιδείξει σπουδαίο έργο, με σκοπό την υποβάθμισή της σε τμήμα ή και την κατάργησή της. Τις καταγγελίες του συλλόγου ενισχύει το γεγονός ότι στο προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη Διεύθυνση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ με την οποία ζητά την ανάληψη του Ελέγχου των καυσίμων. Σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (http://www.typoskifisias.gr/2011-03-10-14-41-42/5058-2013-05-28-09-11-45) επίσης αναφέρεται ότι το αίτημα των εταιρειών καυσίμων είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για νοθεία και κλοπές στην αντλία, και ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΔΑΚ μέσω της αγοράς νέου εξοπλισμού, τον οποίο προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν χωρίς όμως να επισημαίνουν ποιο θα είναι το αντάλλαγμα, της χρηματοδότησης αυτής…..

Ερωτήματα επίσης δημιουργούν τα διαφημιστικά σποτ της εταιρείας ΕΚΟ όπου βανάκια ελέγχουν τα πρατήρια του δικτύου της.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει στην εφημερίδα το χωνί ότι η αποκρατικοποίηση του ποιοτικού ελέγχου στα καύσιμα <<είναι από τα ανήκουστα>>.

Συμπληρώνοντας προσθέτει ότι <<μπορεί να μην έχουμε εμμονή με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θεσμικά μια τέτοια παραχώρηση αρμοδιοτήτων δεν είναι θεμιτή. Δεν μπορείς να βάλεις ιδιωτικές εταιρείες, που ίσως πατρονάρονται από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών, να ελέγχουν τα καύσιμα>>.



Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την πραγματοποίηση των ελέγχων των Καυσίμων;

Θα συνεχίσει να υφίσταται και με ποιες αρμοδιότητες διεύθυνση που θα πραγματοποιεί τους ποιοτικούς ελέγχους νοθείας στα πρατήρια υγρών καυσίμων;


Προτίθεται το Υπουργείο σας να παραχωρήσει τους ελέγχους σε ιδιώτες;

Εάν ναι., με ποιά λογική θα παραχωρηθούν έλεγχοι νοθείας, στις ίδιες τις εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να νοθεύουν τα καύσιμα;

Αληθεύουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα σχετικά με την αποστολή επιστολής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με την οποία ζητείται η ανάληψη του Ελέγχου των καυσίμων;.


Εάν ναι, ζητείται η κατάθεσή της στην Εθνική αντιπροσωπεία.

Επίσης ζητείται και η κατάθεση των σχετικών εγγράφων:

Του ισχύοντος οργανογράμματος καθώς και του προτεινόμενου από το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο διατηρείται ή όχι υπηρεσία Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων.

Αναλυτική κατάσταση με το σύνολο των προστίμων που έχει επιβάλλει η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) ανα εταιρεία και για όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της.

Αναλυτική κατάσταση με τα πρόστιμα που εκκρεμοδικούν.



Αθήνα, 30/5/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ


Από το Blogger.