Header Ads

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ο Φούχτελ επικεφαλής κλιμακίου Γερμανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στο Αμύνταιο

Μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Γιόαχιμ Φούχτελ, επισκέφθηκε το Δήμο Αμυνταίου. Η επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας έγινε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία και τις Βρυξέλες, όπου συζήτησε με τον κ. Φούχτελ και άλλους Γερμανούς αξιωματούχους τη δυνατότητα συνεργασιών με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου με κύριο στόχο την εξαγωγή των προϊόντων μας στη γερμανική αγορά.


Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας ήταν το εργοστάσιο εμφιάλωσης του Ξινού Νερού, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές του φυσικού μεταλλικού νερού «Ξινό Νερό» στη Γερμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας, ήδη έχει βρεθεί ενδιαφερόμενη εταιρία που πραγματοποιεί εμπορία διαφόρων ποτών και επιθυμεί να αντιπροσωπεύσει ένα ποιοτικό μεταλλικό νερό στην γερμανική αγορά. Θα γίνει προσπάθεια για συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρία και στο πλαίσιο της αμοιβαίας ωφέλειας θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση εξαγωγών του φυσικού μεταλλικού νερού του Ξινού Νερού.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κλιμακίου των Γερμανών επιχειρηματιών και αξιωματούχων ήταν το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής και δοκίμασαν τα ξακουστά κρασιά και ειδικότερα τον αφρώδη οίνο της ΕΑΣ Αμυνταίου. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο πιο δημοφιλής εξαγωγικός προορισμός των Ελληνικών κρασιών και μέσα από συγκεκριμένες συνεργασίες μπορεί το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου και τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής να εξάγουν τα προϊόντα τους ή να εντείνουν αυτή τη δραστηριότητα όσα οινοποιεία πραγματοποιούν ήδη εξαγωγές. Επίσης, επισημάνθηκε ότι τα οινοποιεία της περιοχής Αμυνταίου μπορούν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τα οινοποιεία της περιοχής του Δήμου Τσάετς για θέματα εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και στις δύο περιοχές τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αμυνταίου προτίθεται να αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Τσάετς της Γερμανίας, με τον οποίο διαθέτει κοινά γνωρίσματα όπως τα οινοποιεία, αλλά και την ύπαρξη ορυχείων λιγνίτη ανοιχτού τύπου. Βεβαίως, στα ενεργά ορυχεία του Τσάετς πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για τα αιωρούμενα σωματίδια και την περιβαλλοντική προστασία, ενώ τα ανενεργά είναι πλήρως αποκατεστημένα και υλοποιούνται σ’ αυτά σημαντικές δράσεις εναλλακτικού τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Αμυνταίου που επισκέφθηκε την περιοχή του Τσάετς «Τα ορυχεία της Γερμανίας είναι ο παράδεισος και τα δικά μας η κόλαση. Πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η Πολιτεία και η ΔΕΗ δεν μπορούν να κωφεύουν άλλο στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για τη βελτίωση της κατάστασης στα ορυχεία λιγνίτη και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους». Ο χώρος της παραγωγής ενέργειας είναι ένας τομέας στον οποίο οι Γερμανοί έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθεί η συγκεκριμένη τεχνογνωσία στην προσπάθεια της περιοχής να επιβληθούν κανόνες λειτουργίας και περιβαλλοντικής προστασίας στα ορυχεία και τα εργοστάσια.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους Γερμανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμυνταίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Γιώσκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου κ. Βασίλης Μπούτσης και εκπρόσωποι των παραγωγών του πρωτογενή τομέα. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των παραγωγών του πρωτογενή τομέα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους τομείς ενασχόλησής τους και τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής, για πολλά από τα οποία οι Γερμανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για απορρόφηση τους στη γερμανική αγορά. Από όλους τους εκπροσώπους των αγροτικών προϊόντων τονίστηκε η ποιότητα των προϊόντων της περιοχής, χάρη στο μικροκλίμα, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.

Η συζήτηση για τις δυνατότητες προώθησης των τοπικών προϊόντων της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου στη γερμανική αγορά συνεχίστηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης στους Γερμανούς φιλοξενούμενους και στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.







Από το Blogger.