Header Ads

Ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης για τις μαστεκτομές

Με αφορμή την είδηση της διπλής μαστεκτομής γνωστής ηθοποιού που το τελευταίο διάστημα μονοπώλησε το ενδιαφέρον του διεθνούς και εγχώριου τύπου και δεδομένης της ανησυχίας εκατοντάδων γυναικών της περιοχής μας όπως αυτή εκφράστηκε με τηλεφωνήματα και mail-s στον ΙΣΚ ο τελευταίος δηλώνει τα κάτωθι:


- Η συγκεκριμένη περίπτωση της γνωστής ηθοποιού αφορά μόνο ένα διψήφιο αριθμό γυναικών σε μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Στη Μ.Βρετανία από τις 30.000 μαστεκτομές ετησίως μόλις οι 400 περίπου είναι «προφυλακτικές».

- Ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού αφορά ποσοστό μικρότερο του 5% των καρκίνων όσον αφορά στα 2 γονίδια που είμαστε σίγουροι. Οι υπόλοιποι καρκίνοι είναι οι λεγόμενοι σποραδικοί, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την αιτία τους.

- Ένδειξη για να κάνει την εξέταση για ταυτοποίηση των «ένοχων» γονιδίων έχουν γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (π.χ 3 συγγενείς πρώτου βαθμού ή 2 κάτω των 60 ή 1 κάτω των 30 ετών που να είχαν κάποτε καρκίνο του μαστού). Ακόμα και σ’αυτές όμως εφαρμόζεται ένα υπολογιστικό μοντέλο (Tyrer- Cuzick) και το test γίνεται αν η πιθανότητα να είναι θετικό είναι τουλάχιστον 5%. Διαφορετικά δεν δικαιολογείται ούτε συστήνεται.

- Εάν το test βγεί θετικό η γυναίκα μπορεί να κάνει κάποια επέμβαση για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο μέλλον ή πιο επισταμένο έλεγχο με μαγνητική μαστογραφία πριν τα 40 έτη. Διαφορά στην επιβίωση δεν υπάρχει είτε διαλέξει τη μία ή την άλλη στρατηγική.

Σε κάθε περίπτωση κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της και να ενημερώνεται για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να υποβληθεί προκειμένου να προστατευθεί από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Κινήσεις εντυπωσιασμού ή δημοσιότητας δεν προσφέρουν παρά μόνο προκαλούν σύγχυση και πανικό γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως ο καρκίνος του μαστού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασιλακόπουλος Βασίλειος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Γαβριηλίδης Αγάπιος
Από το Blogger.