Header Ads

Τι προτείνει ο Παπανδρέου για τη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη

Μια μελέτη - πρόταση ερευνητών του Πανεπιστημίου Columbia για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης που έχει ανοίξει από το Ινστιτούτο Berggruen.


Ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε προχθες ως επίσημος προσκεκλημένος, στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Berggruen, στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, κυρίαρχο ήταν το μείζον ζήτημα της ανεργίας, για το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει στο προηγούμενο Συνέδριο του Ινστιτούτου, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί προ εξαμνήνου στο Βερολίνο, την ιδέα ενός Erasmus για τους ανέργους.

Εκεί, είχε ενημερώσει τους συμμετέχοντες, ότι με μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Columbia, σε συνεργασία με το Sciences Po και το Πανεπιστήμιο Harvard, μελετούν το ζήτημα της ανεργίας, κυρίως των νέων, υπό το πρίσμα αυτής της ιδέας, η οποία βασίζεται στην διεύρνηση του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος Erasmus. Αυτή την προοπτική υιοθέτησε και ο Πρόεδρος Hollande στη χθεσινή του παρέμβαση, με την οποία και άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου του Ινστιτούτου Berrgruen.

Η πρόταση αποτέλεσε και το έναυσμα για μια γερμανογαλλική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Berggruen, που θα κορυφωθεί στις 3 Ιουλίου, στη Λιθουανία και στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η συγκεκριμένη ιδέα, που επεξεργάστηκε η ομάδα διεθνών ερευνητών, εξειδικεύει την πρόταση του Erasmus για την Εργασία.

Το Erasmus για την απασχόληση, θα δίνει δυνατότητες και επιλογές σε νέους, με χρηματοδότηση της ΕΕ, να μπορούν να συνδυάσουν την μετεκπαίδευση και την κατάρτισή τους. Η πρόταση προνοεί να τους δίνεται υποτροφία/κουπόνι, που θα τους επιτρέπει με αυτό να επιλέγουν οι ίδιοι το Πρόγραμμα της αρεσκείας τους.

Η μελέτη - πρόταση, εστιάζει κυρίως σε δύο από τις πολλές παραμέτρους του σύνθετου ζητήματος της ανεργίας και ιδιαιτέρως των νέων, σε πριβάλλον ιδιαιτέρως δύσκολο ένεκα της κρίσης, αυτές της κινητικότητας και της επανακατάρτησης.

Οι διοργανωτές ζήτησαν από τον Γιώργο Παπανδρέου να τους κατατεθεί η μελέτη με την ολοκλήρωσή της, ώστε να λάβουν γνώση του συνόλου των δεδομένων της.

Η κατάθεση της μέλετης, που βρίκεται στο στάδιο της πρώτης επεξεργασίας έγινε με την ευκαιρία του Συνεδρίου, στο Παρίσι, στο οποίο συμμετείχαν και μίλησαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί οικονομίας και απασχόλησης της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, François Hollande, τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Monti, τους Υπουργούς Απασχόλησης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.

www.i-reportergr.com
Από το Blogger.