Header Ads

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013» στο Μουσείο Ακροπόλεως

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις τριήμερες εκδηλώσεις (24-25-26/05) για την αναβίωση του αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού των ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Παιδείας.


Η σημασία της ανάδειξης και προβολής των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και η διασύνδεση της Γεωργίας με τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό αποτέλεσαν το κυρίαρχο θέμα των εκδηλώσεων.

Ως θεσμός τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ» συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της ελληνικής γης, συνδέοντάς τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν και ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα προσδιορίζονται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.

Τη σημασία των συνεργασιών και των συνεργειών που επιχειρούνται το τελευταίο διάστημα με το ΥΠΑΑΤ αλλά και άλλα Υπουργεία και φορείς εξήρε στην ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με στόχο, όπως είπε, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας τόνισε «πως πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τους παλιούς τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοί μας παρήγαγαν γεύσεις, αρώματα και πολιτισμό».

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές», όπου η κάθε Περιφέρεια είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το «καλάθι» των προϊόντων της ως εργαλείο ανάπτυξης για την περιφερειακή οικονομία. Παράλληλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων και παρουσίασης του «Ελληνικού πρωινού» συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αρωγός όπως πάντα στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας, συμμετείχε με αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων που παράγονται από επιχειρήσεις της Περιφέρειας και απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Προϊόντα που είναι διαχρονικά, αλλά ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και τεχνολογίας, προϊόντα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ), βιολογικά, με ιχνηλασιμότητα και προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, με συσκευασίες που επιτρέπουν τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, με επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφική τους αξία παρατέθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.
Το περίπτερο επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, επιμελητηρίων και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό «το καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εκδηλώσεων, ανέδειξε το παρόν της παραγωγικής ταυτότητας της περιοχής μας στη γεωργία, τη μεταποίηση και τη διατροφή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά τους παραγωγούς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους επιχειρηματίες και όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν με τη διάθεση των προϊόντων τους, στη άρτια και επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειάς μας στην παραπάνω εκδήλωση.

Το κλιμάκιο που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελούνταν από την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα Χρήστο Ευαγγέλου, τη Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ιωάννα Κοντογούνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευαγγέλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες εκθέσεις δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα προώθησης των αγροτικών προϊόντων που διαθέτει σε αφθονία η Δυτική Μακεδονία. Προϊόντα μοναδικά σε γεύση και ποιότητα που τα καθιστά πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.






Από το Blogger.