Header Ads

Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης: Για τους παιδικούς σταθμούς

Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων γονέων, καθώς, ενόψει της νέας χρονιάς, παραμένει ζητούμενο αν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο παιδικό σταθμό.

Η κατάσταση επιγραμματικά έχει ως εξής:


1
Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση δημοτικών και ιδιωτικών σταθμών από το ΕΣΠΑ, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς, χωρίς φυσικά να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών με 150 εκατ. ευρώ, από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, δεν διευκρίνισε όμως: Ποια είναι αυτά τα προγράμματα κι αν όντως υπάρχουν ενταγμένα σε αυτά τα κονδύλια που υπόσχεται. Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι, ακόμη κι αν υπάρχει το κονδύλι, θα μπορέσει να μεταφερθεί σε άλλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Και βεβαίως θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.

2
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να κλείσουν πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι πέραν των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, λειτουργούν δημοτικοί σταθμοί, κυρίως με τροφεία).

Η χρηματοδότηση προς τους δήμους τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί κατά 60%, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες και στις υπηρεσίες που παρέχουν. Την ίδια δε ώρα η κυβέρνηση προβλέπεται να προχωρήσει σε νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι παιδικοί σταθμοί, με συνέπεια τη συρρίκνωση έως κατάργηση της υπηρεσίας αυτής και βεβαίως απολύσεις.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι κάποιοι δήμοι - με την πολιτική παρότρυνση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - είχαν προωθήσει τη ...λύση της σύστασης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Καλούσαν δηλαδή συμβασιούχους απολυμένους να λειτουργήσουν οι ίδιοι τους παιδικούς σταθμούς, λειτουργώντας ως εργολάβοι, μοιραζόμενοι δηλαδή τα έσοδα (βλέπε τροφεία) της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια κατεύθυνση θα δοθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για την προσεχή χρονιά.

Η ΚΕΔΕ φέρεται να αντιδρά στην εξέλιξη της κατάργησης των νομικών προσώπων των δήμων, με το σκεπτικό ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε ήδη σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του». Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνει την πολιτική του ανώτατου οργάνου της τοπικής διοίκησης υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται και αναδεικνύει εκ νέου το... παράπονο της ΚΕΔΕ ότι ανάλογες περικοπές και συγχωνεύσεις δεν έγιναν και σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Πολιτική που αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριό της που ξεκινά στα Γιάννενα.

Καλούμε τη λαϊκή οικογένεια μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, να δώσουμε ενιαία τη μάχη για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο από εργαζόμενους στους δήμους, γονείς, σωματεία και φορείς, συνταξιούχους, Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε δήμο που θα βάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες των παιδιών, της λαϊκής οικογένειας για δημόσια, δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά και από κοινού να παλέψουμε για:

« Δημόσιους δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.

« Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής και με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

« Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν.

« Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

« Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

« Να καταργηθούν τα τροφεία.

« Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γι' αυτό το σκοπό.


Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης
Κοζάνη, 30/05/2013
Από το Blogger.