Header Ads

Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία - Καταρρίπτεται και ο μύθος του «τεμπέλη Έλληνα»

Ακόμα μια διάψευση για την κυβέρνηση έρχεται από τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη η έκθεση του οργανισμού βάφει με μελανά χρώματα τις προοπτικές της οικονομίας.


Τα σημάδια ισχυροποίησης της Αμερικάνικης οικονομίας δεν είναι αρκετά για να εμποδίσουν τις προβλέψεις για άλλη μια χρονιά ύφεσης στην ευρωζώνη η οποία θα φτάσει το ο,6 τοις εκατό.

Για την Ελλάδα ο οργανισμός προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 27,8% φέτος και στο 28,4% το 2014.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις ελληνικές εκτιμήσεις αλλά και με εκείνες της τρόικας, αν και για το 2013 η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι πιο κοντά με τους υπόλοιπους. Εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 4,8%. Σε ότι αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι φέτος θα υποχωρήσει στο -1,1% του ΑΕΠ, ενώ του χρόνου θα περάσει σε θετικό έδαφος με 0,9% του ΑΕΠ. Για τον πληθωρισμό θεωρεί πως φέτος θα είναι στο -0,7% και το 2014 θα μειωθεί περαιτέρω στο -1,7%

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη ο Οργανισμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη και για νέο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε περίπτωση που η ανάκαμψη αποδειχτεί ασθενέστερη των προβλεπόμενων. Θεωρεί, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των πραγματικών αποδοχών και η «αδύναμες» εξαγωγές είναι οι κυριότεροι λόγοι για την διατήρηση της ύφεσης.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014.


«Πρωταθλητές» στη δουλειά, αλλά κακοπληρωμένοι οι Έλληνες
Το μύθο του «τεμπέλη Έλληνα» έρχεται να καταρρίψει και νεότερη έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αφορά την ποιότητα ζωής, καθώς οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Μεταξύ 63 χωρών βρισκόμαστε στην 63η, όσον αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή μας, δηλαδή στο.. ναδίρ.

Σύμφωνα με την κατάταξη για τον «δείκτη καλύτερης ζωής» του οργανισμού, το μέσο εισόδημα του νοικοκυριού στην Ελλάδα είναι 20.440 δολάρια το χρόνο, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 23.047 δολάρια.

Στη Γερμανία το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός νοικοκυριού είναι 28.799 δολάρια, στη Γαλλία 28.310 δολάρια, στην Ιρλανδία 24.104 δολάρια, στην Ισπανία 22.847 δολάρια και στην Πορτογαλία 19.366 δολάρια.

Ωστόσο η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από ακραία ανισότητα στα εισοδήματα, αφού το 20% των πιο πλούσιων Ελλήνων κερδίζει έξι φορές περισσότερα από το 20% των πιο φτωχών.

Όσον αφορά την απασχόληση βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες. Συγκεκριμένα το 56% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 66%, ενώ όσον αφορά το φύλο, το 66% των ανδρών εργάζεται, ενώ από τις γυναίκες μόνο το 45%.

Οι Έλληνες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, ενώ ο μέσος όρος για χώρες του ΟΟΣΑ είναι οι 1.776 ώρες. Παράλληλα, οι Γερμανοί εργάζονται 1.413 ώρες τον χρόνο, οι Γάλλοι 1.476 ώρες, οι Ιρλανδοί 1.543 ώρες, οι Ισπανοί 1.690 ώρες.

Σε δυσμενέστερη θέση οι Έλληνες και όσον αφορά την εκπαίδευση καθώς το 65% των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 74%.

Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΟΟΣΑ
Από το Blogger.