Header Ads

Ισραήλ και Γάζα μετρούν νεκρούς και συνεχίζουν - Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται

Γάζα

Μπορεί καμία από τις δύο πλευρές να μην λέει τη λέξη, αλλά οι εικόνες σε Ισραήλ και Γάζα τα τελευταία 24ωρα είναι εικόνες πολέμου και κρίνοντας από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, όλα δείχνουν πως αναμένεται συνέχιση αν όχι κλιμάκωση των εχθροπραξιών που ήδη έχουν κοστίζει τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. 

Επί ώρες ο ουρανός πάνω από τη Γάζα και το Ισραήλ έβρεχε θάνατο για τους πολίτες και φωτιζόταν από αντιαεροπορικά πυρά ενώ στο έδαφος η εικόνα έσπερνε τον φόβο στους ανθρώπους που άκουγαν τις σειρήνες να ηχούν, έτρεχαν στα καταφύγια, έβλεπαν σπίτια, καταστήματα, οχήματα να γίνονται στόχοι και αρπάζουν φωτιά. 

Ισραήλ

 

Εχθροπραξίες

Η νέα κλιμάκωση ήρθε μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ που έπληξε εντός του οικιστικού ιστού της Γάζας, σε κατοικημένη περιοχή με αμάχους και οδήγησε στην κατάρρευση εντός κτιρίου-οικοδομικού τετραγώνου 13 ορόφων. Η Χαμάς απάντησε με πλήγματα σε περιοχές γύρω από το Τελ Αβίβ, οι σειρήνες ηχούσαν ασταμάτητα σε αρκετές περιοχές και ο κόσμος είχε πάει στα καταφύγια. 

Σύμφωνα με τη Χαμάς εκτοξεύτηκαν πάνω από 200 ρουκέτες ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε, αργά το βράδυ της Τρίτης πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει  τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

ΓάζαΙσραήλ

 

Από τις επιθέσεις της Χαμάς ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στην πόλη Λοντ καθώς επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα. Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου σαράντα ετών κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη. Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ εξαιτίας των ρουκετών που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο αργότερα ο Νετανιάχου κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πόλη καθώς ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη μέρα, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος. 

Επίσης η Χαμάς χτύπησε έναν αγωγός μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν. Αξιωματούχος του ενεργειακού τομέα επιβεβαίωσε το πλήγμα ενώ στα πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται φλόγες να υψώνονται από κάτι που μοιάζει με μεγάλη δεξαμενή καυσίμων κοντά στην Ασκελόν, στα νότια του Τελ Αβίβ. Η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ενέργειας της Ασκελόν δεν διαταράχθηκε.

ΓάζαΙσραήλ

 

Εκτός έχει τεθεί και το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκιουιόν με τις εισερχόμενες πτήσεις να εκτρέπονται στην Κύπρο. 

Στο μεταξύ η Γάζα σφυροκοπήθηκε άγρια από τις ισραηλινές δυνάμεις, που κατά δήλωση του Τελ Αβίβ «έφεραν σε πέρας σειρά επιδρομών, πλήττοντας σπίτια που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη» της Χαμάς, όπως ισχυρίζονται. Ωστόσο τα πλήγματα εντός κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι προκαλεί αποτροπιασμό. 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για 30 και πλέον νεκρούς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά ενώ η Χαμάς ανακοίνωσε πως το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας καταστράφηκε όταν υπέστη αλλεπάλληλα πλήγματα. 

Επίσης ένας 26χρονος Παλαιστίνιος, ο Χουσεϊν Αλ Τίτι σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα. 

ΓάζαΓάζα

 

Εκατέρωθεν απειλές 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο  διάγγελμά του ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά τους. Το αίμα τους θα χύνεται» είπε, προειδοποιώντας του Ισραηλινόυς πως η χώρα βρίσκεται «Βρίσκεται στο αποκορύφωμα μιας βαριάς εκστρατείας». Ο δε υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά «μόνο η αρχή» και κτίρια «θα συνεχίσουν να σωριάζονται» στον θύλακα. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι». 

Λίγο αργότερα, στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ στο δικό του διάγγελμα δήλωνε πως ”είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων”. ”Αν (το Ισραήλ) θέλει την κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη και αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», είπε καλώντας ξανά τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν από την Πλατεία των Τεμενών, στην Ιερουσαλήμ, που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

 

Τα μέχρι στιγμής ευχολόγια

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- είχε συνεδριάσει και τη Δευτέρα αλλά μετά από απαίτηση των ΗΠΑ δεν εκδόθηκε ανακοίνωση- ενώ ο ειδικός συντονιστής του Οργανισμού για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, δηλώνει πως Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας...Σταματήστε αμέσως τα πυρά...Δεδμευτείτε για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι».

Ο δε γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ’Αχμετ Αμπούλ Γέιτ κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση. ”Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό στο οποίο να ξεκίνησε η βία στην παλαιστινιακή πλευρά. Δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό στο οποίο οι Παλαιστίνιοι να ξεκίνησαν μια πρόκληση ή κλιμάκωση” ανέφερε και κατηγόρησε  τις ”απερίσκεπτες πολιτικές” του Ισραήλ το οποίο χαρακτήρισε ”δύναμη κατοχής που έχει την στρατιωτική εξουσία και ντε φάκτο έλεγχο και είναι η ίδια δύναμη που ξεκινά τη βία και την πρόκληση”. 

GAZA CITY, GAZA - MAY 12: A photo shows a view of damaged building after Israeli warplanes conducted airstrikes in Gaza City, Gaza on May 12, 2021. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu Agency via Getty Images)GAZA CITY, GAZA - MAY 12: A photo shows a view of damaged building after Israeli warplanes conducted airstrikes in Gaza City, Gaza on May 12, 2021. (Photo by Mustafa Hassona/Anadolu Agency via Getty Images)

 

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.