Header Ads

Κύπρος: Η ήττα της ασάφειας

Έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα της Βουλής το ότι μικροί, νεοφανείς σχηματισμοί, όπως η Αλλαγή Γενιάς, η Αμμόχωστος για την Κύπρο, η Αφύπνιση, το Κόμμα για τα Ζώα, πεντέξι ανεξάρτητοι δεν κατάφεραν να κόψουν το νήμα του 3,6%.

Όπως σημασία έχει και το ότι ο δημοσκοπικός αέρας των Οικολόγων κόπηκε στα τελικά αποτελέσματα.

Αν και δεν είναι ελπιδοφόρο το ότι το ακροδεξιό ΕΛΑΜ εκτινάχθηκε και μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη νέα Βουλή, ούτε το ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι ακόμα πρώτα κόμματα, είναι αξιοσημείωτο το ότι οι πολίτες δεν έδωσαν ώθηση σε μηχανισμούς που δεν είναι συγκεκριμένοι με τις θέσεις τους, ειδικά σ’ ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Η αβουλία και η δειλία, λοιπόν, των μικρών συνδυασμών να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν στο Κυπριακό, τους άφησε εκτός Βουλής.

Η «πολυφωνία» των Οικολόγων και η απορρόφηση ανθρώπων άσχετων με τις παραδοσιακές τους θέσεις, τους άφησε περίπου στα ίδια με το 2016, ενώ είχαν όλα τα φόντα να ανεβάσουν τα ποσοστά τους.

Οι εγωκεντρικές προεκλογικές, οι χυδαιότητες, η ασέβεια στο παρελθόν των Οικολόγων και σε όσα κατάφερε ο Γιώργος Περδίκης, δεν επέτρεψε στον Θεοπέμπτου να σπάσει κάποιο ρεκόρ.

Από την άλλη, το μικρό ποσοστό του συνδυασμού «Αμμόχωστος για την Κύπρο», που εξέφραζε εμμονή στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά με σαφή τοπικιστικό χαρακτήρα (χωρίς να το παραδέχονται δημοσίως οι υποψήφιοί του), δείχνει πως οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις κι όχι ασάφειες προς υπηρεσία κάποιας αόριστης πολυχρωμίας.

Από κει και έπειτα, η ήττα του ΑΚΕΛ και η πτώση του ΔΗΣΥ, για να είχαν νόημα, έπρεπε να προκαλούσαν την ανάδειξη άλλων δυνάμεων, με ξεκάθαρες θέσεις και υπό το πρόταγμα ενός νέου οράματος για την Κύπρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σοβαρό κοινό μέτωπο για τον τρίτο δρόμο, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία ή σε άλλα ζητήματα, θα απειλούσε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και τη... συναγερμική συναίνεση εντός Βουλής. Και θα έπειθε περισσότερους πολίτες να απορρίψουν τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΕΛΑΜ, την αποχή, το λευκό και τις ασάφειες των υπολοίπων, ώστε να προκαλέσουν προβλήματα στο μονοπώλιο του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Δυστυχώς, όμως, πέραν και πάνω από τον τόπο, τοποθετούνται τα οφίτσια και οι κομματικές πινακίδες.

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.