Header Ads

Από σήμερα σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID – Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θεσπίζεται το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 και παρουσιάζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία έκδοσής του.

Αναλυτικά: 

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

1. «Θεσπίζεται Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων – κατόχων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση.

 

2α. Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

  • α) Όνομα,

  • β) επώνυμο,

  • γ) ημερομηνία γέννησης,

  • δ) στοχευόμενη νόσο,

  • ε) είδος εμβολίου,

  • στ) σκεύασμα εμβολίου,

  • ζ) κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του

    εμβολίου,

  • η) αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και

  • θ) ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά

    της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.

2β. Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

  • α) Όνομα,

  • β) επώνυμο,

  • γ) ημερομηνία γέννησης,

  • δ) στοχευόμενη νόσο,

  • ε) είδος της δοκιμασίας,

  • στ) ονομασία της δοκιμασίας,

  • ζ) κατασκευαστή της δοκιμασίας,

  • η) ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος της

    δοκιμασίας,

  • θ) ημερομηνία και ώρα παραγωγής του αποτελέσματος της δοκιμασίας,

  • ι) αποτέλεσμα της δοκιμασίας και

  • ια) δομή διενέργειας της δοκιμασίας.

2γ. Όσον αφορά στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα:

  • α) Όνομα,

  • β) επώνυμο,

  • γ) ημερομηνία γέννησης,

  • δ) στοχευόμενη νόσο από την οποία έχει νοσήσει το

  • φυσικό πρόσωπο και

  • ε) ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος.

3. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του.

 

Για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτείται αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου – χρήστη με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Το ανωτέρω Πιστοποιητικό μπορεί να χορηγείται και από ντα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

4. Για την άντληση των στοιχείων των παρ. 2α, 2β και 2γ, η ανωτέρω πλατφόρμα διασυνδέεται, ιδίως, με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α΄ 256) και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορωνοϊό CΟVID-19 του άρθρου 29 της από 30.3.2020 πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).

5α. Η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.», η οποία διαχειρίζεται την ανωτέρω πλατφόρμα, ορίζεται ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παρ. 2α, 2β και 2γ του παρόντος, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (L 119) (Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων – Γ.Κ.Π.Δ.).

5β. Η ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.» ορίζεται ως Εκτελούσα την Επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ. Η Εκτελούσα την Επεξεργασία αναλαμβάνει, για λογαριασμό του υπευθύνου επεξεργασίας, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων στοιχείων και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή, ενεργώντας σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και, ιδίως, σύμφωνα με τον Γ.Κ.Π.Δ. και τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137).

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επεξεργασίας για λογαριασμό βτης Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. επιφορτίζεται με όλες τις υποχρεώσεις του Γ.Κ.Π.Δ. για τον Εκτελούντα την Επεξεργασία. Μεταξύ της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. συνάπτεται Μνημόνιο Συνεργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ.

5γ. Σκοπός της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παρ. 2α, 2β και 2γ είναι η πρόσβαση στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, καθώς και η επαλήθευσή τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων – κατόχων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

6. Η έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 δεν θίγει, ούτε επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, η έκδοση των οποίων προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τη διασύνδεσή της με πρόσθετα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημόσιου τομέα και καθορίζονται το ειδικότερο περιεχόμενο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, τυχόν συμπληρωματικά μη προσωπικά στοιχεία που μπορεί να νπεριλαμβάνονται σε αυτό, οι περιπτώσεις και η διαδικασία χορήγησης του Πιστοποιητικού από τα Κ.Ε.Π., καθώς και κάθε αναγκαία, τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την νεφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση δύνανται να γίνονται αποδεκτά, ως ειδικότερα πιστοποιητικά, για την εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1, οι βεβαιώσεις της παρ. 6, καθώς και βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη, υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που περιέχονται στην απόφαση».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.