Header Ads

ΑΣΕΠ: Πράσινο φως για την προκήρυξη 1000 προλήψεων ειδικών φρουρών στην πανεπιστημιακή αστυνομία

ΑΣΕΠ: Πράσινο φως για την προκήρυξη 1000 προλήψεων ειδικών φρουρών στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός πριν λίγο οτι δημοσιεύεται η προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, με τις 1000 θέσεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Δημοσιεύεται σε λίγη ώρα η προκήρυξη που αφορά στην πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με τη φύλαξη των πανεπιστημιακών κτιρίων, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο Πρωθυπουργός πριν λίγο κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Σε λίγο δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων. Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το στίγμα είχε δώσει άλλωστε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος είχε απαντήσει χαρακτηριστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την αναφορά που έκανε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου:

«Σχετικά με το θέμα της ματαίωσης της προκήρυξης θέλω να σας ενημερώσω ότι οι διαδικασίες "τρέχουν" κανονικά. Η προκήρυξη, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί κανονικά. Δεν υπάρχει καμία αναστολή στην όλη αυτή διαδικασία. Οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά όπως προβλέπεται και έχουν ανακοινωθεί».

«Οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου για τα μέτρα προστασίας των ΑΕΙ "τρέχουν" κανονικά και τη Δευτέρα θα εκδοθεί και η σχετική προκήρυξη», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την αναφορά που έκανε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου.

Τι περιλαμβάνει η προκήρυξη για τις προσλήψεις ειδικών φρουρών

Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου το νέο Σώμα της Αστυνομίας να εγκατασταθεί στα κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Πατρών με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους τον Οκτώβριο.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι ειδικοί φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα διατεθούν σε Α.Ε.Ι. με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του οικείου ΑΕΙ.

Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι., είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου, να διευκολύνουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων .

Αποστολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών.

Επίσης είναι αρμόδια για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για:

α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,

β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,

γ) την πραγματοποίηση περιπολιών .

Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι ειδικοί φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν φέρουν πυροβόλο όπλο .

Σύμφωνα με την απόφαση οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφίας, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, συμπλοκής, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, περί αρχαιοτήτων,λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο απειλείται στερητική της ελευθερίας ποινής τουλάχιστον τριών (3) μηνών

Υποψήφιοι/ες, οι οποίοι/ες έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο από τα ανωτέρω αδικήματα, μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, αλλά δεν προσλαμβάνονται, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής πρόσληψης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματαΟι Διευθύνσεις Αστυνομίας ελέγχουν τα δικαιολογητικά, μεριμνούν για τη συμπλήρωση ή διόρθωση τυχόν ελλείψεων και σφαλμάτων, καταχωρίζουν τις αιτήσεις στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και υποβάλλουν αυτά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, με καταστάσεις ανά κατηγορία (80% και 20%) και κατά αλφαβητική σειρά.

{gallery}panepisthmiaki astinomia{/gallery}

Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών σύμφωνα με την απόφαση θα γίνει με βάση τα κατωτέρω αντικειμενικά κριτήρια:

Το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ
Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας.
Την κατοχή τίτλου σπουδών δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών».
Τίτλοι σπουδών ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι δεν λαμβάνονται υπόψη.
Την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή ως Ε.Π.Υ. ή ως ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά, εφόσον δεν τους έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα
Την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου ή αυτοκινήτου.στ. Αν είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
Αν είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας
Η Επιτροπή εξέτασης των αιτήσεων των υποψηφίων θα αποτελείται από ένα (1) μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου, έναν εκπρόσωπο του Α.Σ.Ε.Π. και ένα Διευθυντή Διεύθυνσης των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, παραλαμβάνει από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών/Α.Ε.Α. τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

Η επιτροπή θα ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών που έχουν προσκομίσει οι υποψήφιοι και συντάσσει κατά φθίνουσα σειρά μορίων, πίνακες υποψηφίων που πληρούν και πίνακες υποψηφίων που δεν πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για πρόσληψη, ανά κατηγορία. Η Διεύθυνση Πληροφορικής/Α.Ε.Α. επικουρεί το έργο της ως άνω Επιτροπής στη σύνταξη των πινάκων.

Ειδικά για το διαγωνισμό πρόσληψης Ειδικών Φρουρών για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και λόγω της ειδικής φύσης των καθηκόντων που ασκούν οι Ειδικοί Φρουροί κατά τη θητεία τους σε αυτές, η Επιτροπή θα συντάξει πίνακες σειράς επιτυχίας των υποψηφίων ανά κατηγορία, με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας που προκύπτει από το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ, στον οποίο προστίθενται:

i. Μία (1) μονάδα, στον υποψήφιο που έχει υπηρετήσει ως επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.) ή ως εθελοντής πενταετούς υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.) στις Ένοπλες Δυνάμεις, δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Προεδρική Φρουρά ή ως έφεδρος αξιωματικός ή σε ειδικές δυνάμεις. Οι ΕΠ.ΟΠ. απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει την αρχικώς αναληφθείσα υποχρεωτική θητεία. Σε περίπτωση που στο πρόσωπο του υποψήφιου συντρέχουν περισσότερες της μίας ανωτέρω ιδιότητες, μοριοδοτείται μόνο για την ιδιότητα με τον μεγαλύτερο αριθμό μονάδων.

ii. Τρεις (3) μονάδες στους έχοντες άριστη γνώση (Γ2/C2), δύο(2) μονάδες στους έχοντες πολύ καλή γνώση (Γ1/C1) και μία (1) μονάδα στους έχοντες καλή γνώση (Β2) της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας. Η γνώση αυτή αποδεικνύεται κατά τα οριζόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), ως ισχύει.

iii. Μία (1) μονάδα στον υποψήφιο που έχει τουλάχιστον καλή γνώση (Β2) δεύτερης ξένης γλώσσας, εκ των αναγραφόμενων στην προηγούμενη περίπτωση.

iv. Δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που κατέχει τίτλο σπουδών Δημοσίου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών».

v. Μία (1) μονάδα στον υποψήφιο που κατέχει άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου. Δεν μοριοδοτείται η κατοχή δύο ή περισσοτέρων αδειών ικανότητας οδήγησης.

vi. Δέκα (10) μονάδες στον υποψήφιο που είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού (παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999).

vii. Έξι (6) μονάδες στον υποψήφιο που είναι γονέας πολύτεκνης οικογένειας, τέσσερις (4) μονάδες στον υποψήφιο που είναι γονέας τριών τέκνων, τρεις (3) μονάδες στον υποψήφιο που είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας και δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που είναι τέκνο τρίτεκνης οικογένειας. Σε περίπτωση που στο πρόσωπο του υποψήφιου συντρέχουν περισσότερες της μίας ανωτέρω ιδιότητες, προστίθεται μόνο ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων ανά περίπτωση.

viii. Δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που είναι κάτοχος πιστοποιητικού γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

ix. Δέκα (10) μονάδες, ανεξαρτήτως βαθμού αποφοίτησης στον υποψήφιο που κατέχει πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), ανεξαρτήτως ειδικότητας ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Δεν μοριοδοτείται η κατοχή δύο ή περισσοτέρων πτυχίων ή διπλωμάτων.

Εφόσον ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται πιστοποιητικό αναγνώρισης από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας με ημεδαπότίτλο». Τα προσόντα των περιπτώσεων (viii) και (ix) μοριοδοτούνται μόνο για το διαγωνισμό πρόσληψης Ειδικών Φρουρών για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.