Header Ads

Ο πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου βάζει τέλος στην 12ετη πρωθυπουργία του

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ σε τηλεοπτικό του μήνυμα

Ο Γιαΐρ Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου.

Η προθεσμία που συνοδεύει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λήγει την Τετάρτη.

Η απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον Γιαΐρ Λαπίντ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.

Το κεντρώο κόμμα Yesh Atid του Γιαΐρ Λαπίντ κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές της 23ης Μαρτίου.

Οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού προϋποθέτει την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Yamina, που εξασφάλισε 6 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, αναδεικνύοντας σε ρυθμιστή τον Ναφτάλι Μπένετ.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου, ηγέτη του κόμματος Λικούντ, στην πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Γιαΐρ Λαπίντ, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας.

Το ενάριο προβλέπει « ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ενας συνασπισμός κατά του Νετανιάχου θα είναι εύθραυστος και θα χρειασθεί την στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ , που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση.

Νετανιάχου: Κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ 

Το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα συνιστούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα», δήλωσε ο ηγέτης του Λικούντ μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού για την εκθρόνιση του Νετανιάχου.

Αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι μία κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ θα είναι «εξαιρετικά δεξιά» και «καθόλου διαφορετική από του Νετανιάχου».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.