Header Ads

Νέα απαγωγή μαθητών στη Νιγηρία από ισλαμικό σχολείο -730 παιδιά απήχθησαν το τελευταίο εξάμηνο

Η μητέρα ενός εκ των φοιτητών που απήχθησαν και κρατήθηκαν από τους απαγωγείς τους επί 55 ημέρες ξεσπά σε κλάματα κατά τη διάρκεια πορείας με αίτημα την απελευθέρωσή τους (4 Μαϊου 2021)

Ένοπλοι απήγαγαν πολλούς μαθητές κορανικού ιεροδιδασκαλείου σε περιοχή της κεντρικής και βόρειας Νιγηρίας, περιοχή όπου οι εγκληματικές πράξεις τέτοιου είδους έχουν πολλαπλασιαστεί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

«Ακόμη άγνωστος αριθμός μαθητών του ισλαμικού σχολείου Σαλίχου Τάνκο απήχθη μαζί με επιβάτες λεωφορείου» έπειτα από επίθεση ενόπλων στο σχολείο, ανέφερε η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα μέσω Twitter.

Οι απαγωγείς «άφησαν ελεύθερα ένδεκα παιδιά πολύ μικρά για να περπατήσουν», κατά την ίδια πηγή, που καταδίκασε το γεγονός και την έξαρση των απαγωγών για λύτρα στο κεντρικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Στο κορανικό ιεροδιδασκαλείο Σαλίχου Τάνκο βρίσκονταν περί τα 200 παιδιά όταν έγινε η επίθεση, όμως πολλά μπόρεσαν να διαφύγουν, είπε ένα από τα στελέχη της διεύθυνσής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, για την ασφάλειά του.

«Αρχικά πήραν πάνω από εκατό μαθητές, αλλά κατόπιν άφησαν αυτούς που θεωρούσαν πολύ μικρούς, μεταξύ 4 και 12 ετών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τόνισε πως δεν είναι σε θέση να πει πόσοι ακριβώς είναι οι μαθητές που άρπαξαν οι απαγωγείς.

Η νέα απαγωγή παιδιών καταγράφηκε την επομένη της απελευθέρωσης 14 φοιτητών πανεπιστημίου στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια), έπειτα από 40 ημέρες ομηρίας.

Πέντε φοιτητές εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους τις ημέρες μετά την αρπαγή τους, για να κλιμακωθεί η πίεση στις οικογένειες και στις αρχές να καταβάλουν λύτρα.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι οικογένειες παραδέχθηκαν πως πλήρωσαν συνολικά 180 εκατομμύρια νάιρα (357.000 ευρώ) για να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Ένοπλες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits, «κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες», κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν για λύτρα.

Τελευταία οι συμμορίες επιδίδονται ιδίως σε επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: έχουν απαγάγει πάνω από 730 παιδιά και εφήβους από τον Δεκέμβριο του 2020.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.