Header Ads

Αμεση απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Διαστρέβλωση πραγματικότητας - Να σεβαστεί τους κανόνες

Δεν χρειάστηκαν πολλές ώρες σε ελληνικό έδαφος για να καταφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δυναμιτίσει το κλίμα, προκαλώντας την αναμενόμενη αντίδραση της Αθήνας. Για την ακρίβεια, δεν πρόλαβε να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη το αεροσκάφος που τον μετάφερε και το πρώτο tweet αναφερόταν στην «τουρκική μειονότητα» δείχνοντας έτσι με σαφή τρόπο της θα ακολουθήσει κατά την ιδιωτική επίσκεψή του στην Κομοτηνή, που άρχισε το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Εκεί, είχε συναντήσεις με τους «ψευδομουφτήδες» στο προξενείο στην Κομοτηνή και μειονοτικούς βουλευτές, ενώ αναφέρθηκε πολλές φορές σε «τουρκική μειονότητα».

Η αντίδραση της Αθήνας

Η Αθήνα φυσικά δεν μπορούσε να μην αντιδράσει και με επίσημη ανακοίνωση, πριν μάλιστα το επίσημο γεύμα που θα έχει απόψε με τον ομόλογό του Ν. Δένδια.

Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν αυστηρή και δόθηκε από τον  εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαΐωάννου.

Όπως τονίζει, η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση έιναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες αυτούς και τη συνθήκη της Λωζάννης «την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει. 

Το πρόγραμμα της Δευτέρας 

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Δευτέρας,  στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθούν τα διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις, και οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό-εμπορικό Τομέα, ενώ θα εξετασθούν οι προϋποθέσεις για μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.