Header Ads

Ζεστή σαλάτα με φρέσκα φασολάκια

.

Όπως και να το κάνουμε το καλό λαδερό για να το ευχαριστηθείς πρέπει να κολυμπάει στο λαδάκι, να κάνεις τις βούτες σου με ψωμάκι και σε κάθε μπουκιά θες και το τυράκι σου. Σωστά;

Λαχταράς λοιπόν φρέσκα φασολάκια, λαδερά, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, αλλά τα θες λίγο πιο διαιτητικά; Αυτή είναι η συνταγή που ψάχνεις!

Ζεστή σαλάτα με φρέσκα πεντατρύφερα φασολάκια ελάχιστα βρασμένα, με λαχανικά και μυρωδικά, μαριναρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο. Είναι ένα πιάτο που μαγειρεύεται σε ελάχιστο χρόνο, είναι πεντανόστιμο, χορταστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Για αυτή τη συνταγή τα πιο κατάλληλα φρέσκα πράσινα φασολάκια είναι τα κατσικάντερα, ένα συγκεκριμένο είδος αμπελοφάσουλου. 

.

 

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αμπελοφάσουλων.

Περισσότερες πληροφορίες για την ποικιλία αμπελοφάσουλα θα βρείτε εδώ

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ τα «κατσικάντερα». Θα τα συναντήσετε με τις ονομασίες: αμπελοφάσουλα ή κατσικάντερα ή πηχιάρικα ή φρέσκα φασόλια του μέτρου! Είναι ανοιχτοπράσινα με ομοιόμορφη απόχρωση κατά μήκος του φασολιού και καλλιεργούνται κυρίως στη Μεσσηνία. Είναι κατάλληλα και για λαδερά φρέσκα φασολάκια σε μίξη με άλλες ποικιλίες (μπαρμπούνια, τσουλιά, καναρίνια).

 

.

 

Τα άλλα, τα αμπελοφάσουλα που είναι σκουροπράσινα, με σκούρα μωβ απόχρωση στις άκρες, είναι υπέροχος συνοδευτικός μεζές αν τα μαρινάρουμε με λίγο ξύδι, σκόρδο, μαϊντανό και ελαιόλαδο ή ως κρύα σαλάτα με παξιμαδάκια χαρουπιού, φρέσκο σύκο και μανούρι. 

 

.

 

Υλικά (1 μερίδα)

250 γρ. τρυφερά κατσικάντερα

5 – 6 τεμ. μικρά τοματίνια

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κ.σ. κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια

1 κ.σ. κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια

1 κ.σ. πράσινη πιπεριά σε κυβάκια

3 μικρές σκελίδες σκόρδου

1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό

1/2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

2 – 3 κριτσίνια ολικής άλεσης (με σουσάμι ή ηλιόσπορους)

ελαιόλαδο

μια πρέζα μπούκοβο

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μία πρέζα αλάτι χοντρό

2 κ.σ. ανθότυρο ή μανούρι

 

.

 

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τα κατσικάντερα κόβοντας μόνο τις άκρες. Αν τα φασόλια είναι πολύ μακριά τα κόβουμε σε μικρότερα τεμ. Προτιμάμε λεπτά φασόλια, πολύ τρυφερά και σφριγηλά στα οποία δεν έχουν ωριμάσει τα σπόρια τους.

Πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10’). Καλύτερα να “κρατάνε”, να είναι λίιιιιγο τραγανά. (Αν θέλουμε μπορούμε να τα βράσουμε στον ατμό. Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα θα πρότεινα να το κάνετε.) Τοποθετούμε τα φασολάκια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά.

Βήμα 2ο: Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε σκεύος με φαρδύ πάτο. Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή ένταση και προσθέτουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση. Τα αφήνουμε λίγο να ζεσταθούν με το λάδι.

Προσθέτουμε τα φασολάκια ανακατεύουμε να γυαλίσουν από το λάδι και να ζεσταθούν. Συνεχίζουμε το ίδιο με τις πιπεριές τις οποίες έχουμε κόψει σε κυβάκια.

Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές ροδέλες, ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού και δυόσμου, λεπτές ροδέλες σκόρδου και το μπούκοβο.

Ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού και να πάρουν θερμοκρασία από το σκεύος και τα υπόλοιπα υλικά. 

.

Βήμα 3ο: Σερβίρουμε αμέσως στο πιάτο μας. Προσθέτουμε θρυμματισμένα κριτσίνια και αποπάνω τοποθετούμε το ανθότυρο. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού, λίγο φρέσκο πιπέρι και χοντρό θαλασσινό αλάτι. Τελειώνουμε με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για να τεστάρουμε ότι τα φρέσκα φασολάκια που θέλουμε να αγοράσουμε είναι πράγματι τρυφερά και φρεσκοκομμένα από τις φασολιές λυγίζουμε την άκρη τους με τον αντίχειρα. Αν το φασόλι σπάσει αμέσως δηλ. δεν έχει έχει ελαστικότητα τότε είναι φρεσκότατο. Τα τρυφερά φρέσκα φασόλια που δεν έχουν μεστώσει, δεν έχουν ίνες, είναι σφριγηλά και δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα πλαϊνά διότι δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί κλωστές. Καθώς τα σπάμε με το χέρι μας βγάζουν υγρασία και η σάρκα τους είναι ακόμη σχεδόν διαυγής. 

.

 

  • Αν μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκο σκόρδο χρησιμοποιήστε το σε αυτή τη συνταγή. Έχει πιο λεπτό άρωμα και δίνει φίνα γεύση στο πιάτο!

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κατσικάντερα με τρυφερά τσαουλιά. Προσοχή, να μην έχουν ίνες.

.

 

Καλή σας όρεξη! 

Αναδημοσίευση από magiacook.gr

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.