Header Ads

Δένδιας-Τσαβούσογλου: Συμφωνία για το πιστοποιητικό Covid, συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

.

Σε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας καθώς και στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών κορονοϊού για την ώθηση της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών συμφώνησαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοίνωσαν αμφότεροι στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι συζήτησαν για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επέλεξαν να προχωρήσουν σε πολύ σύντομες δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το κλίμα στη νέα τους συνάντηση ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο τετ α τετ τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα ντε φερ και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε αρχικά ο Νίκος Δένδιας.

Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους και συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία» τόνισε από την πλευρά του ο Μ.Τσαβούσογλου.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.