Header Ads

"Σύλληψη" ή "απαγωγή" του ανιψιού του Φετουλάχ Γκιουλέν από την τουρκική ΜΙΤ;

Anadolu Agency

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ”έπιασαν” στο εξωτερικό και μετέφεραν στην Τουρκία έναν ανιψιό του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλου του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι είναι πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT). 

Η χώρα στην οποία βρισκόταν δεν αναφέρεται ενώ δεν γίνεται και αναφορά για τις διαδικασίες της σύλληψής του. Δεδομένου ότι ξένες υπηρεσίες δεν μπορούν να συλλάβουν κάποιον που βρίσκεται σε άλλη χώρα, εάν η όλη επιχείρηση έγινε μόνο από την ΜΙΤ τότε μιλάμε για απαγωγή. Εκτός εάν συνελήφθη από τις αρχές της χώρας όπου διέμενε και παραδόθηκε στην ΜΙΤ και απλά τα τουρκικά ΜΜΕ παραμένουν ασαφή προκειμένου να καρπωθούν την ”επιτυχία”.

Σε κάθε περίπτωση στο δημοσίευμα του Anadolu στην αγγλόφωνη έκδοση χρησιμοποιείται ο αόριστος όρος ”έπιασαν” που δεν υποδηλώνει τίποτε για το νόμιμο ή μη πράξης. Στην τουρκική έκδοση αναφέρει ”Το μέλος της FETO, Σαλαχαντίν Γκιουλέν, πιάστηκε στο εξωτερικό σε επιχείρηση της ΜΙΤ και οδηγήθηκε στην Τουρκία”. 

Επίσης στο Anadou,  δημοσιοποίησε μια φωτογραφία του υπόπτου με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες. 

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται ως μέλος της ”τρομοκρατικής οργάνωσης FETO”, όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τελευταίος, ο οποίος διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε στόχο τον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, άλλοτε σύμμαχος του Γκιουλέν στον οποίο είχε στηριχθεί ζωηρά, τον χαρακτηρίζει σήμερα επικεφαλής ”τρομοκρατικής” οργάνωσης που είχε σκοπό να εισδύσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία ”επαναπάτρισε” δεκάδες ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ως μέλη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, κυρίως από βαλκανικές χώρες και την Αφρική.

Το 2018, η απαγωγή στο Κόσοβο από πράκτορες της MIT έξι Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα και είχε οδηγήσει στην αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το κυνηγητό συνεχίζεται και στην ίδια την Τουρκία, όπου πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι διώξεις εναντίον φερόμενων ως υποστηρικτών του Γκιουλέν, αλλά και φιλοκουρδικών κύκλων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Από το 2016, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πηγές: Anadolu, AΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.