Header Ads

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη

Πορτογαλία 7 Μαϊου 2021: Ο Σαρλς Μισέλ, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Έχουν αρχίσει να σημειώνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ε.Ε οι οποίες δεν αναλύονται αρκετά διότι προκαλούν το ″απεταξάμην″ σε αρκετούς. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με πραγματικό σεισμό ο οποίος μάλιστα έχει δύο τεκτονικές πλάκες. 

ΣτηνΙσπανίαεπικράτησε μια συντηρητική δύναμη. Η Γαλλία όπως βλέπετε εδώ και καιρό, οδεύει ολοένα και πιο γρήγορα προς μια συντηρητικοποίηση. 

Σίγουρα αυτή η έννοια της ″συντηρητικοποίησηςέχει βρετανικές ρίζες και έχει φορτιστεί αρνητικά από όσους κινηματοποίησαν την πολιτική και λόγω αυτών περάσαμε τα πάνδεινα στη Δύση συνολικά, γιατί καλά όλα αυτά που λέμε για ″άνοδο της Κίνας″ όμως δε φταίνε μόνο ανεξάρτητες μεταβλητές σε μια παρακμή. 

Σκοπός είναι το τι κάνουμε εμείς. Εμείς λοιπόν, αποφασίσαμε να αφεθούμε στον Μορφέα και σε έναν καλόν ύπνο που μας έδωσαν φωνές σαν του Φουκουγιάμα, του Φρίντμαν και διαφόρων άλλων μονόπλευρων (στον ύπνο αυτό) ανθρώπων που ξέχασαν ότι η Ιστορία δεν περίμενε εκείνους για να τη γράψουν. 

Γυρνώντας στη Γαλλία, η επιστολή των αποστράτων Γάλλων στρατηγών είναι milestone για την επόμενη γαλλική μέρα

Σίγουρα ο Μακρόν θα γίνει πιο αυστηρός μόνο και μόνο για εκλογικούς λόγους καθώς ακολουθεί η Λεπέν. 

Η Ιταλία έχει μπει ήδη μετά το δημοψήφισμά της σε έναν πιο συντηρητικό κύκλο ενώ η Αυστρία έχει αποφασίσει ότι αυτή η πολιτική είναι το μέλλον. 

Μιλώ για σοβαρή συντηρητική πολιτική, όχι για ″right commies″ όπως πχ Ουγγαρία κτλ.

Ο Νότος της Ευρώπης έχει αποφασίσει λοιπόν ότι θα διεκδικήσει ξανά την ταυτότητά του και ότι προτιμά το όραμα από τα όνειρα όλων αυτών των ″κεντρώων″ οι οποίοι είναι σε αποδρομή γιατί διατήρησαν τα 3 ″Α″ του μέχρι εμμονής. Άοσμοι, άγευστοι, άχρωμοι. 

Το προσφυγικό έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πολιτική στροφή του Νότου της Ευρώπης. 

Νομίζετε ότι η συντριπτική ελληνική πλειοψηφία δεν ασπάζεται παρεμφερείς απόψεις με Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία; Μα αυτό άλλωστε ήταν και το όραμα της Ε.Ε, ο ένας λαός της Ευρώπης να επηρεάζει τον άλλον. 

Μιας που είπαμε για προσφυγικό που είναι ο καταλύτης εξελίξεων -όχι ο μόνος- ας πάμε και στην άλλη τεκτονική πλάκα. 

Η Γερμανία είναι έτοιμη να αλλάξει χέρια και αν δείτε τι λένε οι Πράσινοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα τρίβετε τα μάτια σας. 

Είναι θέμα ″ποιός″ το λέει και όχι ″τι″ λέει. Πιο ήπια πολιτική εντός της ΕΕ (σκεφτείτε Γερμανούς που θέλουν Ευρω-ομόλογο!). 

Από την άλλη, ″όχι στα απολυταρχικά καθεστώτα″. 

Με άλλα λόγια, όχι σε Τουρκία, Ρωσία και Κίνα. 

Η Βόρεια Ευρώπη ″μαλακώνει″ και ταυτόχρονα παίρνει μέρος στην διαμάχη ″Δύσης-Ανατολής″ που λέγεται και ως USA vs China. 

Η Νότια Ευρώπη ″σκληραίνει″ και πρόκειται για εξελίξεις νομοτελειακές. 

Η σύγκρουση ″Δύσης-Ανατολής″ έχει ήδη ιδεολογικοποιηθεί και θα ιδεολογικοποιηθεί περαιτέρω και ιδεολογία χωρίς ταυτότητα και όραμα, δεν υφίσταται. 

Είμαστε και εμείς στον Νότο της Ευρώπης και σύντομα θα γίνουμε φύλακας όχι μόνο της Νότιας Ευρώπης αλλά συνολικά της Δύσης. 

Αιτία ύπαρξης ζητούν οι λαοί και όχι ″διαχείριση καθημερινότητας″. 

Κάθε μήνας πλέον κυλάει διαφορετικά και η κατάρρευση των κινημάτων του κούφιου δικαιωματισμού αποκαθηλώνονται. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.