Header Ads

Η Κυριακή του Πάσχα σε εικόνες - Δεύτερο έτος πανδημίας

Προσαρμοσμένοι στα σημεία των καιρών και στα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού γιόρτασαν την Ανάσταση οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Μπορεί το «Χριστός Ανέστη» να ακούστηκε νωρίτερα από το συνηθισμένο, όμως αυτό δεν στέρησε ούτε τη χαρά, ούτε την ψυχική ανάταση, ούτε τη λαμπρότητα της στιγμής.

Άλλωστε όλη η Μεγάλη Εβδομάδα κινήθηκε μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Με τις εκκλησίες να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό πιστών και τους περισσότερους να βιώνουν και να κοινωνούν το Θείο Δράμα και την κορύφωσή του από το σπίτι τους, ενώ η νύχτα της Ανάστασης βρήκε τον περισσότερο κόσμο στα μπαλκόνια του και ο εορτασμός της ανήμερα της Λαμπρής, τους περισσότερους στο δικό τους σπίτι και όχι σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Την ώρα της Ανάστασης τα πυροτεχνήματα έσκισαν τον ουρανό, δίνοντας έναν πανηγυρικό τόνο στη στιγμή και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου απόλαυσε το θέαμα από τα μπαλκόνια και τις αυλές τους. Όλοι οι δήμαρχοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τους δημότες τους μαζί με τις πασχαλινές ευχές τους και αναφέρθηκαν στην ελπίδα που μοιράζει ο εμβολιασμός, πως αυτό το γεμάτο περιορισμούς Πάσχα της πανδημίας δεν θα επαναληφθεί.

Οι δήμοι όλες αυτές τις ημέρες προσπάθησαν να καλύψουν το όποιο κενό επέβαλε η πανδημία, στον βαθμό που αυτό θα ήταν δυνατόν. Οι περισσότεροι μετέδιδαν καθημερινά και διαδικτυακά τις Θείες Ακολουθίες των Ιερών Ναών της πόλης τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα της επίσημης ιστοσελίδας τους.

Το ίδιο έκαναν και με την Ανάσταση, μερίμνησαν για τα άτομα που βιώνουν απομονωμένα αυτή την πανδημία, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες κ.α., μοίρασαν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου τους τα «Πασχαλινά γεύματα» στις άπορες οικογένειες και σε αυτές που δεν μπορούν οικονομικά ή για λόγους υγείας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, ενώ αρκετοί δήμοι δημιούργησαν και καλαθάκια με λαμπάδα, κουλουράκια και σοκολατένιο αυγό για τα παιδιά.

Σε πολλούς δήμους αυτά τα «Πασχαλινά γεύματα» προσφέρονται με εθελοντές ακόμη και ανήμερα του Πάσχα.

Να σημειωθεί πως δεν έλειψαν τα μικρομποτιλιαρίσματα στους δρόμους, με τον κόσμο όμως να προτιμάει τον παραδοσιακό οβελία παρά μια βουτιά στην θάλασσα, αφού οι παραλίες παρέμειναν σχετικά άδειες.

sdv
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.