Header Ads

Νεπάλ: Εκκληση στους ορειβάτες στο Εβερεστ να επιστρέψουν τις χρησιμοποιημένες φιάλες οξυγόνου

Το Νεπάλ αντιμετωπίζει τέτοια έλλειψη οξυγόνου που ζήτησε από τους ορειβάτες στο Ορος Εβερεστ να φέρουν πίσω τις χρησιμοποιημένες φιάλες τους αντί να τις αφήσουν στις πλαγιές των βουνών, δήλωσε αξιωματούχος τη Δευτέρα, καθώς τη χώρα σαρώνει ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Οι αρχές εξέδωσαν άδειες αναρρίχησης σε περισσότερους από 700 ορειβάτες για τις 16 κορυφές των Ιμαλαΐων - οι 408 εκ των οποίων για το Εβερεστ - για την περίοδο  Απριλίου-Μαΐου σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την ορειβατική τουριστική βιομηχανία.

Ο Σύνδεσμος Ορειβασίας του Νεπάλ (NMA) ζήτησε από τους αναρριχητές να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που έφερε το εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο χείλος του γκρεμού, όπως συμβαίνει και στη γειτονική Ινδία,

Ο Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, ανώτερος αξιωματούχος του NMA, δήλωσε ότι οι αναρριχητές και οι οδηγοί Σέρπα εκτιμάται ότι είχαν μεταφέρει τουλάχιστον 3.500 φιάλες οξυγόνου αυτή τη σεζόν. Αυτά τα μπουκάλια «θάβονται» συχνά σε χιονοστιβάδες ή εγκαταλείπονται στις πλαγιές του βουνού στο τέλος της αποστολής.

«Απευθύνουμε έκκληση στους ορειβάτες και τους Σέρπα να φέρουν πίσω τα κενά μπουκάλια τους, αν είναι δυνατόν, ώστε να μπορούν να ξαναγεμίσουν και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που έχουν απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Γκουρούνγκ.

Την Κυριακή, το Νεπάλ κατέγραψε 8.777 ημερήσια κρούσματα, 30 φορές περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν στις 9 Απριλίου. Ο συνολικός αριθμός τους από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 394.667 με 3.720 θανάτους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πολλά ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία στο Κατμαντού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερους ασθενείς λόγω έλλειψης οξυγόνου. Υπάρχει τεράστια έλλειψη τόσο σε οξυγόνο όσο και σε φιάλες.

«Χρειαζόμαστε περίπου 25.000 φιάλες οξυγόνου αμέσως για να σώσουμε τους ανθρώπους από το θάνατο. Αυτή είναι επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο Σαμίρ Κουμάρ Αντικάρι, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

«Χρειαζόμαστε επίσης επειγόντως εγκαταστάσεις οξυγόνου, συμπιεστές και κρεβάτια ΜΕΘ», πρόσθεσε. Το Νεπάλ ζήτησε από την Κίνα να στείλει 20.000 κυλίνδρους, ορισμένοι από τους οποίους θα μεταφερθούν αεροπορικώς για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες, τόνισε άλλος αξιωματούχος.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να παρέχει κυλίνδρους οξυγόνου, αναπνευστήρες και άλλα ιατρικά εφόδια, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Χρινταγιές Τριπάτι.

Το Νεπάλ διαθέτει μόνο 1.600 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και λιγότερους από 600 αναπνευστήρες για έναν πληθυσμό 30 εκατομμυρίων, με μόλις 0,7 γιατρούς ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με το ActionAid Nepal.

Πηγή: Guardian 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.