Header Ads

Ερευνα: Δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέως εντέρου

. 

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ζαχαρούχων ποτών την ημέρα θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών - τουλάχιστον στις γυναίκες.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, διαπίστωσε ότι κάθε μερίδα ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου (για ενήλικες) και 32% για τους εφήβους.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου που είχαν διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 50 ετών, επίσημα γνωστές ως καρκίνος του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης, έχουν αυξηθεί σε πολλές αναπτυγμένες χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αλλά δεν είναι σαφές γιατί.

Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά, ποτά με γεύση φρούτων και αθλητικά και ενεργειακά ποτά, έχουν προηγουμένως συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές αξιοποίησαν πληροφορίες που παρείχαν 95.464 συμμετέχοντες στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών ΙΙ, μια μελέτη παρακολούθησης των αμερικανών γυναικών εγγεγραμμένων νοσοκόμων ηλικίας μεταξύ 25 και 42 το 1989.

Οι γυναίκες ανέφεραν τι έτρωγαν και έπιναν, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια φαγητού κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας το 1991. Και 41.272 από αυτές ανέφεραν τι, και πόσο, έπιναν κατά την εφηβεία τους (ηλικίας 13-18) το 1998.

Παρέχονται επίσης πληροφορίες για δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, ο τρόπος ζωής, η τακτική χρήση ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και συμπληρωμάτων βιταμινών.

 

Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας

Κατά τη διάρκεια 24 ετών παρακολούθησης, 109 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών. Η υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών στην ενηλικίωση συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο της νόσου, αφού έλαβε υπόψη δυνητικά σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Σε σύγκριση με εκείνες (τις γυναίκες) που έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα, οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά κάθε μέρα είχαν περισσότερο από την διπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου, με κάθε ημερήσιο ποτό να σχετίζεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο.

Μεταξύ των 41.272 που αναφέρθηκαν στους τρόπους κατανάλωσης ποτών κατά την διάρκεια της εφηβείας τους, κάθε ημερήσια μερίδα συσχετίστηκε με 32% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στην συνέχεια της ζωής τους πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, καφέ ή ημι-αποβουτυρωμένο ή πλήρες γάλα συσχετίστηκε με 17% έως 36% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 50. 

Γιατί τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου; 

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν λευκές γυναίκες, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για τους άνδρες ή ανθρώπους άλλων φυλετικών / εθνοτικών ομάδων, αναγνωρίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποιες βιολογικά λογικές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους: τα ζαχαρούχα ποτά καταστέλλουν τα αισθήματα κορεσμού [δίνοντας αίσθηση πληρότητας], διακινδυνεύοντας την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας και σχετική αύξηση βάρους.

Αυτά τα ποτά προκαλούν επίσης ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και της έκκρισης ινσουλίνης, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν οι ερευνητές, επικαλούμενα στοιχεία που προκύπτουν τα οποία υποδηλώνουν επίσης ότι η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε λειτουργία προστασίας του εντέρου και να αυξήσει διαπερατότητα του εντέρου, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η μείωση της πρόσληψης γλυκαντικών ποτών ή η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινά ποτά στους έφηβους και τους νέους ενήλικες θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση των περιπτώσεων του καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών, καταλήγουν.

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.