Header Ads

Ελλείψεις καυσίμων στις ΗΠΑ, μετά την κυβερνοεπίθεση στον μεγαλύτερο αγωγό της χώρας

Ουρές για βενζίνη στην Ατλάντα.

Περισσότερα από χίλια βενζινάδικα στις Νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ξεμένουν από καύσιμα, κυρίως λόγω του πανικού που έχει κυριεύσει τους καταναλωτές, μετά την διακοπή παροχής από τον αγωγό Colonial, που υπέστη επίθεση από χάκερς πριν από πέντε μέρες.

Ο αγωγός Colonial, ο μεγαλύτερος των ΗΠΑ, που διακινεί το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή, έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης την περασμένη βδομάδα. Οι χάκερες κλείδωσαν το σύστημα των υπολογιστών του και ζήτησαν λύτρα για να το απελευθερώσουν. Η επίθεση αναζωπύρωσε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες για το πόσο ευάλωτες είναι οι βασικές υποδομές των ΗΠΑ. 

Μεγάλο τμήμα του αγωγού ξανάρχισε να λειτουργεί χωρίς υπολογιστές χθες και σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, η Colonial πιστεύει ότι η λειτουργία του αγωγού θα αποκατασταθεί έως το τέλος της εβδομάδας. 

Οι οδηγοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιες ελλείψεις για λίγες μέρες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ”στοκάρουν” βενζίνη. ”Εχουμε βενζίνη. Απλώς πρέπει να μεταφερθεί στα σωστά σημεία” δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκράνχολμ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενημέρωσης Τιμών Πετρελαίου του οίκου S&P, περισσότερα από 1.000 βενζινάδικα αντιμετωπίζουν ελλείψεις, επειδή πολλά πουλάνε τρεις και τέσσερεις φορές περισσότερα καύσιμα απ′ ότι υπό κανονικές συνθήκες, λόγω του πανικού που έχει κυριεύσει τους καταναλωτές. 

Ο αγωγός Colonial εκτείνεται από το Τέξας έως τη Ν. Υόρκη και οι πολιτείες που εξαρτώνται περισσότερο από αυτόν είναι η Αλαμπάμα, η Τζόρτζια, το Τενεσί και η Β. κα Ν. Καρολίνα.

Στη Βιρτζίνια, το 7,7% των 3.900 βενζινάδικων αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις. Στη Β. Καρολίνα, το 8,5% των 5.400 σταθμών έχουν ξεμείνει από καύσιμα. Στην Τζόρτζια, το 6% των 6.400 βενζινάδικων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την ζήτηση. Στη Φλόριντα το ποσοστό φτάνει το 3% και ο κυβερνήτης της πολιτείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο συνέβη και στην Βιρτζίνια.

Υπάρχουν αναφορές για αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά οι τιμές ήταν σε άνοδο και πριν την επίθεση στον αγωγό. 

Ο αγωγός Colonial μεταφέρει και καύσιμα για αεροσκάφη, με αποτέλεσμα μεταβολές σε πτήσεις των εταιρειών American Airlines, Southwest και United.  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.