Header Ads

Ωμή καταστολή στην Ιερουσαλήμ σε βάρος Παλαιστινίων που αντιδρούν στις εξώσεις υπέρ ισραηλινών εποίκων

Ακόμη μια νύχτα βίας και άγριας καταστολής στην Ιερουσαλήμ με την ισραηλινή αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών και κανονιών εκτόξευσης νερού κατά Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την έξωση οικογενειών από τα σπίτια τους προκειμένου  να τα πάρουν Ισραηλινοί έποικοι. 

Στις νέες συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 90 άτομα ενώ μόλις το προηγούμενο βράδυ είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 200.  

Στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, ένα πλήθος Παλαιστινίων, ωστόσο, προσευχόταν ειρηνικά μετά το ιφτάρ, το κύριο γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

 

Στην κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα, θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων τις τελευταίες νύχτες κατά της επικείμενης έξωσης, Παλαιστίνιοι βγήκαν πάλι στους δρόμους και πέταγαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις.  Αυτές απάντησαν με «αύρα», για να διαλύσουν το πλήθος.

Η ισραηλινή αστυνομία δε ανακοίνωσε ότι περιόρισε την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να αποτρέψει Παλαιστίνιους να «συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές».

Ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν από τα νότια της Ιερουσαλήμ εμποδίστηκε να συνεχίσει την πορεία καθώς οι επιβάτες ήταν Παλαιστίνιοι.

«Θέλουν να μας εμποδίσουν να πάμε στο αλ-Άκσα», δήλωσε ο Αλί αλ Κομάνι, 40 ετών, ένας τεχνίτης που στέκεται κοντά στην είσοδο του ιερού τόπου.

 

«Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο μεταξύ μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που πρόσθεσε ότι έπληξε θέσεις του ισλαμικού κινήματος στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Για εβδομάδες, οι εντάσεις κλιμακώνονται στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Όχθη, άλλο παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ, όπου οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς πρόσβασης που επέβαλε το Ισραήλ σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αλλά και για την επικείμενη έξωση Παλαιστινίων από την Σεΐχ Τζάρα.

 

Την Παρασκευή ισραηλινοί αστυνομικών εισέβαλαν ακόμη και σε χώρο της Πλατείας Τεμενών και εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους εμφανίζουν  να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε κτίρια, όπου προσευχόντουσαν πιστοί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι προσκυνητές πέταξαν...μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών που φρουρούσαν τις εισόδους στην Πλατεία Τεμενών, με τους τελευταίους να απαντούν ρίχνοντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες. 

Στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο φράγμα που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Εμπρηστικά μπαλόνια που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, δεν προκάλεσαν ζημιές, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

 

Τα επεισόδια είναι τα πιο βίαια μετά από εκείνα του 2017, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του χώρου, πριν εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την επικύρωση ή μη της έξωσης των Παλαιστινίων προς όφελος των ισραηλινών εποίκων.

 

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.