Header Ads

Ινδία: Η μετάλλαξη που έφερε την τραγωδία

Η Ινδία έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη εκτίναξη κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως αυτόν τον μήνα, φτάνοντας τα νοσοκομεία στα όρια τους και τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι επιστήμονες μελετούν τι οδήγησε στην απροσδόκητη αύξηση, και ιδιαίτερα εάν φταίει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που «σαρώνει» το ασιατικό αχανές κράτος. Η μετάλλαξη, που ονομάζεται B.1.617, έχει καταγραφεί σε περίπου 17 χώρες - μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα - προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. 

Τι είναι η ινδική μετάλλαξη

Η παραλλαγή B.1.617 περιέχει δύο βασικές μεταλλάξεις στο εξωτερικό τμήμα του ιού με τις ακίδες, που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με τον κορυφαίο Ινδό λοιμωξιολόγο, Σαντίντ Τζαμέλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η επικρατέστερη γενεαλογία του Β.1.617 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και μια προηγούμενη έκδοσή της εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Ο ΠΟΥ την περιέγραψε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να έχει μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό, προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή και «νικούν» τα εμβόλια.  Αλλα στελέχη με γνωστούς κινδύνους, όπως αυτά που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, έχουν χαρακτηριστεί ως «παραλλαγές ανησυχίας» - ένα υψηλότερο επίπεδο απειλής.

Η μετάλλαξη φταίει για την εκτόξευση των κρουσμάτων;

Είναι δύσκολο να πει κανείς ακόμη με βεβαιότητα κάτι τέτοιο.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι απαιτείται επειγόντως περισσότερη μελέτη. Οι μέχρι τώρα εργαστηριακές μελέτες περιορισμένου μεγέθους δείγματος υποδηλώνουν πιθανή αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης.

Η εικόνα είναι περίπλοκη επειδή η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή B.117, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες εξάρσεις του ιού σε ορισμένα μέρη της Ινδίας. 

Στο Νέο Δελχί, τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νόσων της χώρας. Η ινδική παραλλαγή, ωστόσο, είναι ευρέως παρούσα στην Μαχαράστρα, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το μεγάλο μέγεθος των λοιμώξεων στην Ινδία σε σύντομο χρονικό διάστημα υποδηλώνει ότι μια «παραλλαγή που ξεφεύγει» μπορεί να υπερνικήσει οποιαδήποτε προηγούμενη ανοσία που έχει δημιουργηθεί από φυσικές λοιμώξεις σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Κατά άλλους, η ινδική παραλλαγή δεν μπορεί από μόνη της να είναι ο λόγος για την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες κοινωνικές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτή την εξελισσόμενη τραγωδία.

Ο Πρωθυπουργός Νάρεντρα Μόντι έχει επικριθεί επειδή επέτρεψε τις μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις και τα θρησκευτικά πανηγύρια, τα οποία έγιναν εκδηλώσεις υπερμετάδοσης του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα εμβόλια είναι ικανά να καταπολεμήσουν την μετάλλαξη;

Ενα αισιόδοξο σημείο είναι ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι προστατευτικά. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι προκαταρκτικά στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το Covaxin, ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στην Ινδία, φαίνεται ικανό να εξουδετερώσει την παραλλαγή.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας είπε ότι συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ινδική παραλλαγή και δύο σχετικές μεταλλάξεις προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες ή καθιστούν τα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα λιγότερο αποτελεσματικά.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.