Header Ads

Το σινεμά του Κουέντιν Ταραντίνο ανοίγει ξανά: Η πολυτάραχη ιστορία του από το 1929

Ανακοινώθηκε με μία ανάρτηση στα social media: Το New Beverly Cinema ανοίγει και πάλι τις πόρτες του την 1η Ιουνίου.

Πρόκειται για τον κινηματογράφο ιδιοκτησίας Κουέντιν Ταραντίνο -ο σκηνοθέτης έχει αναλάβει πλέον και τη διεύθυνση του- που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, στον αριθμό 7165 της Beverly Blvd, το οποίο έκλεισε τον περασμένο Μάρτιο λόγω πανδημίας, όπως όλες οι αίθουσες.

Το ιστορικό σινεμά χωρητικότητας 300 θέσεων, άνοιξε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, το 1929, αλλάζοντας αρκετές φορές ονομασία και χρήση.

Σύμφωνα με το Variety, από σινεμά έγινε κλαμπ, στη σκηνή του οποίου εμφανίστηκαν από τον Ντιν Μάρτιν μέχρι τον Τζέρι Λιούις, μετονομάστηκσε σε Slapsy Maxie’s -από τον ηθοποιό και μποξέρ, Μάξι Ρόζενμπλουμ- και στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έγινε πάλι σινεμά, αλλάζοντας ακόμη μία φορά όχι μόνο όνομα, αλλά και ρεπερτόριο: Από New Yorker Theater μετονομάστηκε σε Europa, που έπαιζε κυρίως ξένες ταινίες, στη συνέχεια έγινε Eros -με ειδικότητα το… πορνό-  για να καταλήξει τελικά σε Beverly Cinema.

Το τσοντάδικο Eros έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1977 και στις 5 Μαΐου 1978 η αίθουσα άνοιξε υπό νέα διεύθυνση. Το New Beverly Cinema έκανε πρεμιέρα με δύο κλασικές σήμερα ταινίες, το «Λεωφορείο ο Πόθος» του Ελία Καζάν με Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λι και «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, επίσης με Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ, δίνοντας το στίγμα της νέας ταυτότητας του που παραμένει ίδια μέχρι σήμερα.

Όπως είχε πει ο νέος ιδιοκτήτης Σέρμαν Τόργκαν «πάντα ένιωθα ότι η γειτονιά, μια γειτονιά της μεσαίας τάξης, κυρίως εβραϊκή, πρέπει να έχει ένα σινεμά που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Δεν ήταν σωστό να υπάρχει ένα τσοντάδικο εδώ. Οι κάτοικοι της περιοχής μας έδωσαν συγχαρητήρια για την αλλαγή».

Το New Beverly Cinema παραμένει σινεμά ρεπερτορίου, με προτίμηση σε ανεξάρτητες και art house ταινίες και είναι το μοναδικό στο είδος του στο Λος Άντζελες -τα τελευταία σινεμά τέτοιου τύπου άρχισαν να βάζουν λουκέτο στις ΗΠΑ στα 1980s και στα 1990s.

Ο Τόργκαν έκανε τον προγραμματισμό με τη συνδρομή του γιου του Μάικλ και το 2002 η αίθουσα φιλοξένησε το Grindhouse Film Festival, όπου μεταξύ άλλων οι σινεφίλ μπορούσαν να συναντήσουν σκηνοθέτες και συλλέκτες κινηματογραφικών memorabilia, μεταξύ αυτών και τον Ταραντίνο. 

Τον Ιούλιο του 2007, ο Σέρμαν Τόργκαν πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 63 ετών.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Ταραντίνο -που έβλεπε στο Beverly Cinema τανίες από τότε που ήταν 19 χρονών- αγοράζει το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται ο κινηματογράφος, σώζοντας το από την κατεδάφιση και την ανακατασκευή και αφήνοντας στους Τόργκαν τη διεύθυνση, ενώ ο ίδιος λειτουργούσε συμβουλευτικά κάνοντας συχνά πυκνά προτάσεις για το ρεπερτόριο.

Αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 -και ενώ ενδιαμέσως βοήθησε στην ανακαίνιση της αίθουσας- οπότε και ανέλαβε επισήμως τη διεύθυνση, κάνοντας την αρχή λίγες εβδομάδες αργότερα, με τις ταινίες «Bob & Carol & Ted & Alice» (1969) και «Blume in Love» (1973) του Πολ Μαζούρσκι.

Το πρόγραμμα συνεχίζει να σχεδιάζει ο Ταραντίνο, με φιλμ των 35mm και 16mm από τη συλλογή του.

Οι αίθουσες στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει με μειωμένη χωρητικότητα, ενώ η  Καλιφόρνια ανακοίνωσε περαιτέρω άρση περιορισμών στις 15 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις, καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών είναι σε εξέλιξη. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.