Header Ads

Οι αγρότες ζητούν την απαγόρευση όρων όπως "vegan μπέργκερ" από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τέλος στην προώθηση vegan λουκάνικων όπως αυτό της φωτογραφίας, ζητούν οι αγρότες της Ευρώπης.

Αν οι αγρότες κερδίσουν τη μάχη που δίνουν αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστιατόρια και καταστήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσουν να διαφημίζουν προϊόντα όπως “veggie χάμπουργκερ” και “vegan λουκάνικα”. Αν περάσουν οι προτεινόμενες τροπολογίες στο αγροτικό νομοσχέδιο, εκτός από τα παραπάνω, θα απαγορευτεί και η περιγραφή μη γαλακτοκομικών προϊόντων ως ”σαν” γάλα, βούτυρο ή τυρί.

Σύμφωνα με τους αγρότες, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να σταματήσει η παραπληροφόρηση των καταναλωτών. Από την άλλη πλευρά, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι και εταιρείες προϊόντων για χορτοφάγους υποστηρίζουν ότι οι τροπολογίες αποτελούν ένα βήμα πίσω στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι τροπολογίες αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο των γενικότερων αγροτικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλλει τέτοιες αλλαγές, αλλά μπορεί να υιοθετήσει συγκεκριμένη στάση ενόψη των διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη.

Μία εκ των τροπολογιών που προτείνονται, προβλέπει ότι όροι όπως steak, λουκάνικο, εσκαλόπ, μπέργκερ και χάμπουργκερ πρέπει να επιτρέπονται μόνο για προϊόντα που περιέχουν κρέας. 

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγόρευσε την χρήση όρων όπως ”γάλα σόγιας” και “vegan τυρί” πριν από τρία χρόνια, κρίνοντας ότι οι λέξεις γάλα, κρέμα, βούτυρο, τυρί και γιαούρτι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Μία από τις προτεινόμενες τροπολογίες κάνει το σχετικό πλαίσιο ακόμα αυστηρότερο, απαγορεύοντας την προώθηση φυτικών προϊόντων με την χρήση λέξεων όπως ”στυλ”, είδος”, ”μέθοδος” ή ”όπως” (σ.σ. κρέας ή γαλακτοκομικά).

Η Ευρωπαϊκή Ενωση Αγροτών,  Copa Cogeca, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σταματήσει αυτές τις ”σουρεαλιστικές” περιγραφές, υποστηρίζοντας ότι η χρήση όρων όπως “vegan μπεργκερ” ανοίγει ένα Κουτί της Πανδώρας, το οποίο προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές και βλάπτει τους αγρότες.

Από την άλλη πλευρά, μία ομάδα εταιρειών που παρασκευάζουν φυτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η ΙΚΕΑ και η Unilever, όπως και η Ευρωπαϊκή Ιατρική Ενωση, υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες τροπολογίες είναι ”εντελώς εκτός κλίματος” αυτή την εποχή.

Μία συμβιβαστική λύση προτείνει η Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Να επιτραπούν οι περιγραφές που χρησιμοποιούνται για τις φυτικές απομιμήσεις κρέατος, αρκεί να είναι ξεκάθαρο στην συσκευασία ότι δεν περιέχουν κρέας.

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.