Header Ads

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αρνείται να καταδικάσει την ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας QAnon

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς θεωρίας συνωμοσίας QAnon σε εκδήλωση που παρέστη την Πέμπτη το βράδυ, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει «τίποτα» για αυτή και πως θα πρέπει να «μελετήσει» το ζήτημα. 

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει προσφέρει υποστήριξη στο επικίνδυνο κίνημα, που διασπείρει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μέσω πολλών ιστότοπων, καθ ’όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτό που ακούω είναι ότι είναι στέκονται σθεναρά ενάντια στην παιδεραστία και συμφωνώ με αυτό», προσθέτοντας ότι «την πολεμούν πολύ σκληρά».

Η βασική πεποίθηση εκείνων που πρόσκεινται στη μυστηριώδη QAnon είναι ότι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί, πρόσωπα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και προσωπικότητες από τον χώρο ψυχαγωγίας είναι κρυφά μέλη ενός σατανικού  δικτύου παιδόφιλων, το οποίο ο Τραμπ προσπαθεί κρυφά να σταματήσει. Το κίνημα είχε κάποιες επικίνδυνες και βίαιες δράσεις πέρα ​​από την εξάπλωση της παραπληροφόρησής του, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροβολισμού σε μια πιτσαρία στην Ουάσιγκτον.

Τον Αύγουστο, ο Τραμπ είχε πει για τους οπαδούς της QAnon ότι «άκουσα για αυτούς τους ανθρώπους πως αγαπούν τη χώρα μας» και ότι εκτιμούσε το γεγονός ότι «με συμπαθούν πάρα πολύ».

Οταν η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Σαβάνα Γκάθρι, απάντησε ευθέως στον Τραμπ «Φυσικά και γνωρίζετε την QAnon», ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν την γνώριζε και προσπάθησε να γυρίσει τη συζήτηση στους αντιφασίστες ακτιβιστές γνωστούς ως antifa ενώ νευρίασε όταν διαπίστωσε πως η Γκάθρι επέμενε στο ίδιο θέμα.

«Ας σπαταλήσουμε ολόκληρη την δεξίωση», είπε. «Ξεκινήσατε με τη λευκή υπεροχή. Την καταδίκασα. Ξεκινήσατε με κάτι άλλο. Πάμε. Συνεχίστε να μου κάνετε αυτές τις ερωτήσεις» είπε οργισμένος.

 Λίγο αργότερα, η πλευρά του Τζο Μπάιντεν εκτόξευσε τα βέλη της εναντίον του Τραμπ. «Αρνήθηκε να καταγγείλει την QAnon. Υπεράσπισε μια τρελή θεωρία συνωμοσίας για τους γενναίους Αμερικανούς στρατιώτες που εξολόθρευσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Είπε ψέματα για την αποτελεσματικότητα των μασκών» τόνισε σε ανακοίνωσή του η αναπληρώτρια διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ. 

Μπλόκο από το YouTube 

Στο μεταξύ, το YouTube ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το περιεχόμενο που στοχεύουν ένα άτομο ή μια ομάδα που χρησιμοποιούν θεωρίες συνωμοσίας, όπως το QAnon ή το pizzagate (σ.σ. παρόμοια θεωρία συνωμοσίας που διαδόθηκε λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016 από έναν οπαδός της λεγόμενης «λευκής ανωτερότητας») που «έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν τη βία στον πραγματικό κόσμο».

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα αρχίσει να επιβάλλει απαγόρευση σε αυτές τις διευρυμένες πολιτικές μίσους αμέσως και θα «την αυξήσει» τις επόμενες εβδομάδες.

Η κίνηση του YouTube ακολουθεί τις πρόσφατες αντίστοιχες ενέργειες που ανακοινώθηκαν από άλλες μεγάλες εταιρείες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Twitter, κατά του περιεχομένου QAnon. Το Facebook νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι θα αφαιρέσει τυχόν σελίδες, ομάδες και λογαριασμοί Instagram που αντιπροσωπεύουν το QAnon.

Το YouTube δήλωσε ακόμη ότι έχει καταργήσει δεκάδες χιλιάδες βίντεο που σχετίζονται με το QAnon και έχει τερματίσει εκατοντάδες σχετικά κανάλια από τον Ιούνιο του 2019. 

Τι γνωρίζουμε για το γκρουπ QAnon

Το QAnon είναι μια δημοφιλής, ατεκμηρίωτη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να πολεμά ενάντια σε ενός ευρύ δικτύου, βαθέως κράτους όπως το αποκαλούν, που αποτελείται από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ΜΜΕ, την ελίτ στον κόσμο των θεάματος ενώ πολύ συχνά προωθεί και θεωρίες περί σατανικών συνωμοσιών και για περίεργες υποθέσεις εμπορίας παιδιών.

 

Eμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στον ανώνυμο message board του 4chan. Ένας χρήστης ισχυρίστηκε ότι είχε άδεια πρόσβασης σε άκρως απόρρητα έγγραφα άρχισε να υπογράφει τις αναρτήσεις του ως Q - εξ ου και το QAnon, όπου το anon είναι από το ανώνυμος - anonymous.

O χρήστης Q υποστηρίζει πως συμμετέχει σε μια μυστική έρευνα υπό τον ίδιο τον Τραμπ που στόχο έχει να εξαρθρώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

Η ομάδα του QAnon έχει ένα πολύ μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτρέπει τους οπαδούς της να «κάνουν τη δική τους έρευνα» - με άλλα λόγια, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube και να συνομιλούν με άλλους υποστηρικτές της ομάδας, για να λύσουν τους γρίφους του Q.

Από το 2017 μέχρι σήμερα η θεωρία συνωμοσίας που προωθείται έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον σε χρήστες των Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Reddit.

Μεταξύ των μελών και οπαδών, διασημότητες και δεκάδες υποψήφιοι πολιτικοί που συμμετέχουν στο Κογκρέσο φέτος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ομάδα υποστηρίζει πως η όλη τραγωδία που βιώνει ο πλανήτης είναι μια φάρσα, προωθούν fake news σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα εμβόλια και βοήθησαν στην εξάπλωση του Plandemic.

(με πληροφορίες από HuffPost US, Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.