Νέα πρόκληση Αγκυρας: Αρνήθηκε να δώσει άδεια στο αεροσκάφος που επέβαινε ο Δένδιας

Ενα πολύ σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, συνέβη το βράδυ της Τετάρτης (15/10). Το κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η ελληνική διπλωματική αποστολή του ΥΠΕΞ με επικεφαλής το Νίκο Δένδια, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και έχουν επιβεβαιώσει κυβερνητικές πηγές, υποχρεώθηκε από τους Τούρκους να κάνει κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο, στο ύψος της Μοσούλης. Η ελληνική αποστολή επέστρεφε στην Αθήνα από το Ιράκ όπου είχε μεταβεί, για συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ενώ το κυβερνητικό αεροσκάφος είχε λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο πραγματοποιώντας την πτήση Βαγδάτη – Αθήνα, όταν βρέθηκε στα σύνορα Ιράκ με Τουρκία, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για περίπου 20 λεπτά να αναγκαστεί ο πιλότος να κάνει κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο. Τελικά δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές η άδεια υπερπτήσης, όμως αν διαρκούσε περισσότερο η άρνηση τους, υπήρχε ο κίνδυνος να τελειώσουν τα καύσιμα πριν το κυβερνητικό αεροσκάφος φτάσει σε κάποιο αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό.
Το πρωτοφανές περιστατικό είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα. Ενώ υποτίθεται ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, τελικά –αγνοώντας τελείως τις αυστηρές συστάσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ- εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Όρουτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου, συνεχίζει και ανεβάζει τους τόνους μέσω επίσημων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της κυβέρνησης του και τώρα έφτασε στο σημείο να εμποδίσει την πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους.
(με πληροφορίες από την ΕΡΤ)