Header Ads

Εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο: Αποτελέσματα με άρωμα διχοτόμησης

Κόντρα στα προγνωστικά, που έδιναν τεράστιο προβάδισμα στον Μουσταφά Ακιντζί, αν και είχε αναδειχθεί δεύτερος στον α′ γύρο (Κυριακή 11 Οκτωβρίου), πίσω από τον Τατάρ, τα αποτελέσματα των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο δείχνουν ανατροπή.    

Στην καταμέτρηση των ψήφων που άρχισε μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 18:00, δείχνει να προηγείται με πάνω από 51% ο Ερσίν Τατάρ.

Ειδικότερα, με σχεδόν ολοκληρωμένη την καταμέτρηση στα κατεχόμενα, καθώς ανοίχτηκαν οι 722 από τις 738 κάλπες, ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης, και αυτός που θα διαπραγματευτεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Με 51,81% έναντι 48,19% του Μουσταφά Ακιντζί, θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει το καθεστώς Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Μέχρι τις 19:00 δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο. 

Το 61,03% έφτασε η συμμετοχή στις 17.00 στην «εκλογική διαδικασία» στα κατεχόμενα, ξεπερνώντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής την πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες». Η Λευκωσία κατέγραφε ποσοστό 61,57%, η Αμμόχωστος 59,05%, η Κερύνεια 56%, η Μόρφου 59,9%, το Τρίκωμο 62% και η Λεύκα 67,59%. Oι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.

Θυμίζουμε ότι ο Τατάρ είναι ο εκλεκτός του Ερντογάν. Είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, αρχηγός του κόμματος εθνικής ενότητας και δηλωμένος υποστηρικτής της ιδέας της διχοτόμησης της Κύπρου. O Τατάρ πρωτοστάτησε στα «πανηγύρια» για την πρόσφατη παρανομία στα Βαρώσια, ενώ η σχετική ανακοίνωση παρουσία του Ερντογάν υπήρξε ουσιαστικά η κορύφωση της προεκλογικής του εκστρατείας. 

Ο δεύτερος υποψήφιος, ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Μουσταφά Ακιντζί που ασκεί ήδη τα «προεδρικά» καθήκοντα στο ψευδοκράτος από τον Απρίλιο του 2015 και διεκδικεί την επανεκλογή του. Ο Ακιντζί διαχώρισε τη θέση του  ως προς την συγκεκριμένη κίνηση, κάνοντας λόγο για ενέργεια με στόχο την προεκλογική εκμετάλλευση και «ντροπή». Η αντίδρασή του δεν αποτέλεσε έκπληξη. Δηλώνει ανοιχτά υποστηρικτής της επίλυσης του Κυπριακού με ομοσπονδιακό μοντέλο και επανένωση του νησιού. Δεν ταιριάζει με τον Ερντογάν ιδεολογικά και αποκλίνουν σταθερά.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.