Header Ads

Κόντρα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το ΑΕΠ

«Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, με την επικαιροποίηση των στοιχείων για το παρελθόν, έκανε ακόμα πιο αισθητή την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Ευρώπη αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019.

Στα 183,606 δισ. ευρώ ανήλθε το ΑΕΠ πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 1,9% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών (προσωρινά στοιχεία) από την ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία:

*Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,7% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,9%, ενώ εκείνη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε 0,3% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,2%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) μειώθηκαν 4,6%

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3%.

Όπως διευκρινίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με την ανακοίνωση στις 6 Μαρτίου 2020, με τη δημοσίευση της πρώτης εκτίμησης του ΑΕΠ για το 2019, αξιοποιήθηκαν νέα και επικαιροποιημένα στοιχεία από διάφορες πηγές για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών με ποιοτικό έλεγχο των πηγών και των μεθόδων, όπου ήταν απαραίτητο, ενώ υπήρξαν και μεθοδολογικές και στατιστικές αλλαγές (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών ESA 2010).

Σύμφωνα με τον υπουργό, «συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στη χώρα

μας τα έτη 2015 - 2019, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα, και ο ρυθμός μεταβολής των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκαν ως εξής: Το 2015, η ανάπτυξη ήταν -0,4% στην Ελλάδα και 2% στην Ευρωζώνη, το 2016 ήταν -0,5% και 1,9% αντίστοιχα, το 2017 ήταν 1,3% και 2,6% αντίστοιχα, το 2018 ήταν 1,6% και 1,8% αντίστοιχα και το 2019 ήταν 1,9% στην Ελλάδα και 1,3% στην Ευρωζώνη. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο 2015 - 2018 η Ελλάδα κατέγραψε σωρευτικά ανάπτυξη ύψους μόλις 2% (ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8%), όταν οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν με τετραπλάσιο ρυθμό, φθάνοντας σωρευτικά το 8,3% το εν λόγω διάστημα. Επιβεβαιώνεται, έτσι, για ακόμα μία φορά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με τις εσφαλμένες πολιτικές επιλογές της, μετέτρεψε την ανάπτυξη που παρέλαβε σε ύφεση και κατέστησε την ελληνική οικονομία ουραγό της Ευρώπης. Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει το 2019».

Απάντηση από Τσακαλώτο- Αχτσιόγλου

«Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα», απαντούν η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε κοινή δήλωσή τους, σχολιάζουν ότι δεν γνωρίζουν τι από τα δύο πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο την ελληνική κοινωνία αναφορικά με τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αναιμική την ανάπτυξη 2% που επιτεύχθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά μάλιστα, από χρεοκοπία και μία μακρά περίοδο ύφεσης;» σχολιάζουν. «Και τούτο», προσθέτουν, «παρά το γεγονός ότι από την ώρα που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας η ΝΔ την έθεσε ξανά σε υφεσιακή τροχιά, πολύ πριν τον κορωνοϊό (στοιχεία δ΄ τριμήνου 2019 ΕΛΣΤΑΤ) και τη βύθισε για τα καλά στην ύφεση το 2020 (στοιχεία α΄ και β΄ τριμήνου 2020 ΕΛΣΤΑΤ), χωρίς να γνωρίζει κανείς μας πότε θα βγούμε απ′ αυτό το τούνελ». Ή κυρίως το γεγονός, όπως αναφέρουν, «ότι εν μέσω μιας απίστευτης πανδημικής και οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και λουκέτα στην αγορά, η κυβέρνηση, τελικά, όχι απλώς νίπτει τας χείρας της, αλλά ως να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της στην οικονομία;».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, με την επικαιροποίηση των στοιχείων για το παρελθόν, έκανε λόγο για «αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Ευρώπη αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.