Header Ads

Κορονοϊός: Στα 482 τα νέα κρούσματα και ακόμη 10 θάνατοι

Μετά και την υπέρβαση του ορίου των 500 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο την Παρασκευή, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 482 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 46 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24932, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3475 (13.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10037 (40.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 500 θανάτους συνολικά στη χώρα. 188 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο τεσσάρων πόλεων

Συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε γηροκομείο της Γλυφάδας

Κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές πάντως, απαντώντας και στην ανησυχία που δικαιολογημένα υπάρχει, επιμένουν και σήμερα πως η χώρα βάσει  των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων-ECDC (όπως αυτά δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 15/10/2020 και από την HuffPost Greece) χαρακτηρίζεται ως μία από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης με πάρα πολύ χαμηλό κίνδυνο (πράσινη ζώνη), όσον αφορά το σύνθετο δείκτη που αφορά τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και τη συχνότητα των ελέγχων για τη διάδοση του στην κοινότητα.

Επίσης, τονίζουν ότι η χώρα είναι στις υψηλότερες θέσεις αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στον πληθυσμό για την ανίχνευση του νόσου.

Κορονοϊός: Για έως και πέντε φορές περισσότερους θανάτους από τον Απρίλιο προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ

 

ECDC

 

Βέβαια, σύμφωνα με το WorldMeters -τα στοιχεία του οποίου προφανώς εμπιστεύεται και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αφού τα επικαλέστηκε την Παρασκευή αν και για τον αριθμό των θανάτων- δείχνουν πως η Ελλάδα είναι στην 66η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα διενεργούμενα τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τα μέσα Σεπτεμβρίου ήμασταν στην 63η θέση αν και η θέση κατάταξης σχετίζεται και με το πόσα τεστ κάνουν και οι άλλες χώρες.

Πάντως στην Ελλάδα, μόλις το τελευταίο πενθήμερο ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ ξεπέρασε τα 12.000 -που είναι επί μακρόν ο μέσος όρος ανά 24ωρο- και αυτό, όπως εκτιμάται, επειδή γίνεται ευρεία πλέον χρήση των rapid tests αλλά και επειδή σε πολλές περιπτώσεις ζητείται η πραγματοποίηση τεστ, με έναν σημαντικό αριθμό πολιτών να καταφεύγουν αυτοβούλως σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.