Header Ads

Οι συλλήψεις μαθητών έφεραν «κύμα» αντιδράσεων - 14χρονος κρατείται επί τέσσερις μέρες στη ΓΑΔΑ

Eurokinissi

Τέσσερις ημέρες κρατείται στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής 14χρονος μαθητής, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η πολυήμερη κράτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη σύλληψη ενός μαθητή που δεν έκανε τίποτα μεμπτό απλά «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».

Ο 14χρονος μαθητής αναμένεται να περάσει αυτόφωρο σήμερα Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων αναμένεται να βρεθεί αρκετός κόσμος, ύστερα από κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης στον μαθητή στις 11.00 το πρωί.

Ο ανήλικος βρισκόταν ανάμεσα στους οχτώ συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Όσον αφορά στις καταγγελίες για την πολυήμερη κράτηση του 14χρονου και τη μη επικοινωνία με τους γονείς του, αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν: «Ο αριθμός των ημερών κράτησης του μαθητή στη ΓΑΔΑ εξαρτάται από διαδικασίες που άπτονται της Δικαιοσύνης και όχι της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές που δίνονται από Εισαγγελείς και Ανακριτές. Εν προκειμένω, η Δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτησή του, μέχρι την εκ νέου μεταφορά του στην Ευελπίδων. Ως προς τα επισκεπτήρια, σημειώνεται ότι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω του κορονοϊού».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου κ. Χριστίνα Χρηστίδου υπογράφει την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία ζητά την απελευθέρωση του μαθητή:

 «Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ′ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας. Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ′ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας. Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή.

Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση.

Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης.

Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα 3 νύχτες στη ΓΑΔΑ Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη.

Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών....

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν.

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά. Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.