Header Ads

«Ανταλλαγή απόψεων» των ΥΠΕΘΑ Τουρκίας και ΗΠΑ για τους S-400

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση για την προγραμματιζόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη] θα έχω μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Σάναχαν. «Ελπίζω ότι (...) θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Σάναχαν με επίσημη επιστολή στον Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400. Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Ο Σάναχαν διευκρίνισε ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσακόφ, τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Άγκυρα εντός Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Παράλληλα ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Τούρκος υφυπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, διαμαρτυρήθηκε τη Δευτέρα διότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Τουρκίας να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας για να διευθετηθούν οι διαφωνίες των δύο πλευρών για την απόκτηση των S-400.

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στην Αεροπορική Βάση Λουκ.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Τρίτη ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας υποχωρεί ξανά από τον Μάρτιο, εν μέρει εξαιτίας των δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος.

Αν η Τουρκία, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εξοβελιστεί από αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.

Η επανερχόμενη ένταση στη διμερή σχέση έχει κι άλλες αφορμές, πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων: τη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές και άλλα ζητήματα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.